Стотици се качиха на Паметника на свободата за годишнината от Шипченската епопея
Стотици се качиха на Паметника на свободата за годишнината от Шипченската епопея / снимки: Dariknews.bg, Габрово

Около 100 души изкачиха днес 894-те стъпала към Паметника на свободата под проливния дъжд и силния вятър, при температура на въздуха 16 градуса, за да участват в националните тържества, свързани с отбелязването на 138-ата годишнина от августовските боеве при Орлово гнездо.

Матей Василев на 1 година и девет месеца бе най-малкият участник в отбелязването на годишнината. Въпреки лошото време цялото семейство на малкото момченце - бащата, майката и тяхната по-голяма дъщеря, беше дошло от София.

„Какво като е лошо времето? Когато героите са загивали за свободата да не е било по-добро”, каза бащата Васил и сподели, че изпитва вълнение винаги когато е на Шипка.

Стотици се качиха на Паметника на свободата за годишнината от Шипченската епопея
netinfo

Отбелязваме 138 години от епичните боеве на връх Шипка

С мъгла, ниски температури и дъжд историческият връх посрещна днес официалните лица и хората, дошли да отбележат 138 години от Епопеята. Тържествата са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Залата в административната сграда до паметника приюти част от гостите, които чуха интересни факти от Руско-турската освободителна война, разказани от доц. Марко Златев.

Паметта на загиналите във войната български опълченци, руски, белоруски, румънски, украински и фински воини беше почетена със заупокойна панихида, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие с габровски свещеници.

Стотици се качиха на Паметника на свободата за годишнината от Шипченската епопея
netinfo

Стотици се качиха на Паметника на свободата за годишнината от Шипченската епопея
netinfo

Сред официалните гости на церемонията бяха Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание, генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-началник на отбраната, Георги Кръстев, съветник на министър-председателя, Владимир Воронкович, посланик на Беларус в България, Татяна Кручко, генерален консул на Руската федерация в Русе, Андрей Малакей, вицеконсул на генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Габрово, Стара Загора, Монтана, Силистра и Хасково, народни представители, евродепутати, кметове на общини.

Програмата по отбелязване на годишнината от Шипченската епопея продължи на източния склон на връх Шипка със спектатъл възстановка на епичните августовски боеве, пресъздадени от над 200 членове на националното дружество „Традиция”.

Стотици се качиха на Паметника на свободата за годишнината от Шипченската епопея
netinfo

Плевнелиев: По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие на централния площад „Възраждане” в Габрово почетния строй на представителните части на Българската армия.

„Шипченската епопея показа, че и в най-трудния момент и в най-голямата криза българинът ще се изправи и ще повярва в собствените си сили. И най-тежкото робство, и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат. Ние, българите, сме добри хора, със силен и борбен дух. В трудните моменти ние показваме своята духовна сила и здрави морални устои. Неслучайно един мъдър президент каза: „Българите са скромен, но достоен народ. По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа”, заяви в словото си президентът.

„Така трябва да действаме и ние, съвременните българи. Скромно, но достойно, с морал и с ценности. Нашето поколение има морални сили и задължение да изгради една справедлива и просперираща България. Наш дълг е да пазим истински значимото и ценното - децата, семейството, Родината, Свободата”, завърши Росен Плевнелиев.