Стотици протестираха срещу продажбата на българска земя на чужденци
Стотици протестираха срещу продажбата на българска земя на чужденци / снимки: БГНЕС, DarikNews.bg, Добрич

Стотици граждани се събраха пред Министерството на земеделието и храните в София на протест в защита на българската земя от продажба на чужденци. После те се отправиха на шествие към централата на БСП на ул. „Позитано”.

Протестиращите опънаха плакати, на които бяха изобразени българските царе и апостолите на Освобождението. Възпитаници на Софийската духовна семинария се включиха в акцията, носейки иконите на Св. Иван Рилски и Света Богородица.

Отец Амбарев в словото си заяви, че ако разрешим тази продажба България ще загуби независимостта си, тъй като е близо до Турция на Ердоган, която има вековни апетити към нашите територии. „И ние сме длъжни в името на паметта на нашата история и традиции да съхраним това национално богатство”, подчерта отец Амбарев.

Стотици протестираха срещу продажбата на българска земя на чужденци
netinfo


„Днес се обръщаме към всеки български гражданин, към всяка партия да застанат в защита на българската земя, на българското наследство, отвоювано с кръвта на вашите деди, на нашите националреволюционери - България не се продава”, завърши речта си той.

Имаме идеи, за да дадем отпор на последиците от отпадането на мораториума за продажба на земи на чужденци с промяна на Конституцията, проблемът е преди всичко законодателен, заяви Добрина Алексиева от граждански комитет „Равни пред закона”. „Трябва да има нормативна уредба, която да определи кои хора могат да купуват земя и колко, т.е. да има таван на собствеността, а не за да се арендуват 300 000 декара и да се засее рапица върху чернозем”, посочи още тя.

Стотици протестираха срещу продажбата на българска земя на чужденци
netinfo

В Добрич също беше организиран протест срещу възможността след 1 януари 2014 г. чужди граждани да купуват българска земя. Акцията обаче премина изключително слабо и само няколко души излязоха на улицата. Те заявиха, че са се организирали в интернет, безпартийни са и не са част от обща неправителствена организация.

С мегафон хората издигнаха лозунги като: „Земята не е стока, а поминък”, и казаха, че трябва по темата да се обяви референдум или да се наложи мораториум. Събралите се изказаха готовност да организират „подписка, с която да се покаже колко души са склонни да продадат своята земя”.

Събралите се издигнаха плакати с надписи „Дърво без корен плод не ражда, изгубим ли земята, губим корена си”, „Спрете да се оплаквате от държавата - променете я, защото държавата сте вие!”, както и „Тотална забрана за продажба на земята ни, в противен случай тя върви с нас!”.

Стотици протестираха срещу продажбата на българска земя на чужденци
netinfo