Стотици мъже обуха токчета на шествие срещу насилието над жените (СНИМКИ)
Стотици мъже обуха токчета на шествие срещу насилието над жените (СНИМКИ) / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Стотици мъже обуха токчета на шествие срещу насилието над жените (СНИМКИ)
70901
Стотици мъже обуха токчета на шествие срещу насилието над жените (СНИМКИ)
  • Стотици мъже обуха токчета на шествие срещу насилието над жените (СНИМКИ)

Стотици мъже се включиха в ежегодното шествие срещу насилието над жени, което се проведе по пешеходната част на столичния бул. „Витоша”. Под надслов „Извърви километър в нейните обувки” участниците в шествието показаха нетърпимостта си към домашното и сексуалното насилие. Инициативата е международна и има за цел да насочи общественото внимание към световния проблем с насилието над жени.

Според изследване на Агенцията на Европейския съюз за основните права всяка четвърта българка е била насилвана физически или сексуално от своя партньор.

Всяка четвърта жена у нас е преживяла насилие и е споделила за това. Не е ясно колко други жени не са се осмелили да го направят, заради страх или срам. В подкрепа на тези жени и срещу насилието вкъщи застанаха стотици мъже, обули червени обувки с токчета. Сред тях беше журналистът от Дарик Драгомир Симеонов, едно от лицата на инициативата.

„С една такава показна, театрална акция, можем да предизвикаме усмивки. Някой може да реши, че е проява на лош вкус, а друг, че е проява на някаква особена смелост, но най-важното е да предизвикаме всеки да се замисли дали домашното насилие е проблем за него или за хората около него, семейството му. Когато се замисли сме си свършили работата независимо с какво усещане е останал към лицата на кампанията, организаторите или формата на кампанията”, сподели той. 

В шествието се включиха и много жени, които сложиха червени боксови ръкавици, символ на борбата с насилието.