/ iStock/Getty Images
Няколкостотин мигранти пристигнаха на италианския остров Лампедуза.

Около 270 души са стигнали до малкия средиземноморски остров през нощта. Освен пристигналите по-рано за 24 часа на острова, намиращ се между о. Сицилия и Тунис, са пристигнали още 500 души. Центърът за настаняване там очевидно е пренаселен.

Според АНСА полицейски патрулни катери участват в спасяването на лодки с мигранти. В понеделник корабът "Гео Баренц" на благотворителната организация "Лекари без граници" превози до пристанището на сицилианския град Аугуста над 320 души, бедстващи в морето.

Хора продължават да предприемат рисковано пътуване от бреговете на Либия и Тунис, за да доберат до Европейския съюз по море с надежда за по-добър живот.

Някои от изпадат в бедствено положение в морето и ако не бъдат спасени от служителите на бреговата охрана или от благотворителни организации, рискуват да се удавят.

Според представители на ООН от началото на годината досега около 1040 мигранти са загинали в централната част на Средиземно море. Най-често дестинацията им е Италия.

През 2021 г. близо 35 600 мигранти стигнаха с лодки до Италия - над два пъти повече, отколкото за същия период на миналата година, сочат данните на вътрешното министерство.

Рим иска от ЕС да преразгледа разпределянето на мигранти в Европа.
 
БТА