Стотици килограми мъртва риба покриха брега на Варненското езеро след силно замърсяване на водите, предава NOVA.

Водата във Варненския залив е силно замърсена (ВИДЕО)

При извършена съвместна проверка на експертите на Басейнова дирекция, РИОСВ и Изпълнителната агенция по околна среда е установено, че до квартал "Аспарухово", кораборемонтния завод и село Казашко на Варненското езеро има мъртва риба.

Тя е както по брега, така и във водата около кораборемонтния завод. Там е открит и дефицит на кислород във водата - по първоначални данни. Взети са и проби, които ще бъдат подложени на анализ, за да се установи каква е причината, довела до смъртта на такова голямо количество риба. 

Ремонтират тръбата, замърсяваща водата във Варненския залив

Мъртвата риба във Варненското езеро е забелязана още в началото на седмицата от служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Количествата обаче нарастват всеки ден.

"Това, което виждат във вторник, е мор на риби в южната страна на езерото. РИОСВ-Варна и "Басейнова дирекция" ще ни дадат достоверно обяснение", обясни Бейхан Хасанов, началник на отдел "Риболовен контрол" към ИАРА-Варна.

Откриха причината за замърсяване на Варненското езеро

Сезирани са "Басейнова дирекция", както и РИОСВ. От "Басейнова дирекция" обясниха, че са взети проби. Първоначално се е оказало, че на места има занижени нива на кислород във водата. Тепърва ще се установи дали това е причината, тъй като единият вид риба може да живее и при такива условия.

Според рибарите обаче причината за смъртността е друга. Според тях виновно е замърсяването в района. Преди дни в "Моята новина" и зрители сигнализираха, че водата във Варненския залив е силно замърсена заради спукана тръба с фекални води.

Подготвят за изваждане дефектирала част от подводния тръбопровод в езерото

Според Хасанов, обаче не е възможно това да е причината за измирането на рибата, тъй като тръбата е далеч. Това не е първият случаи на масов мор на риби в района, според експертите - причината е именно ниското съдържание на кислород във водата.
nova.bg