Няма решение за изпращане на български военнослужещи в Украйна. Решението на НС е за изпращане на наши военнослужещи в страна членка на ЕС. Украйна не е членка на ЕС. Това заяви военният министър Димитър Стоянов в сутрешния блок на NOVA.

„С решението на МС от 16 февруари се взема категорично отношение по изпращането на наши военнослужещи – един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Няма решение за изпращане във военнослужещи в Украйна”, категоричен е министърът.

Стоянов след последните стъпки на Русия: Няма риск от използване на ядрено оръжие

Той отново подчерта, че не може да има секретно решение за изпращане на военнослужещи в Украйна.

Не може да има такова секретно решение. Трябва да има решение на НС. Няма натиск за такова решение. То е за вътрешнополитическа употреба”, заяви Стоянов.

Стоянов: Не подготвяме допълнително споразумение за военна помощ на Украйна

Той призова за спокойна обстановка, да се говорят истините и така да се привличат избиратели.

Относно решението на Европейския съвет за изпращане на 155-милиметрови снаряди в Украйна, военният министър отново подчерта, че страната ни изобщо не разполага с такива.

„Няколко пъти  заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно. Три момента има в това решение. Първото е предоставяне на 155 милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се предоставят от днес за утре? Те трябва да бъдат извадени от складови наличности. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Нама как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Но в крайна сметка МС не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обясни военният министър. 
 
NOVA