/ МС, пресцентър
Служебният премиер Стефан Янев коментира върнатия първи изпълнен мандат в петък (6 август) от партията на "Има такъв народ" и изрази надежда народните представители да бъдат достатъчно убедителни и критични по отношение на това, което им се предлага в него. Той участва в официалното откриване на деветото издание на събора "Дни на предците", който ще се проведе в Националния историко-археологически резерват "Плиска".

„Има такъв народ“ върнаха изпълнен мандат, но все още не е ясно кой ще гласува за правителството им (ОБЗОР)

Относно това дали е възможно проектокабинетът на ИТН да получи подкрепа, Янев заяви, че в политиката всичко е възможно. 

„Важни са условията, важни са принципите. Неслучайно от позицията, която заемам в момента, от известно време говоря за принципи и принципни положения. Не съм критичен, надявам се. Не се опитвам да обвинявам нито личности, нито партии в това, което правят. Разбирам, че търсят компромиси и възможности и се надявам да бъдат успешни в намирането на такива. Принципно нещата изглеждат по различен начин. Начинът за сглобяване на такъв вид мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той“, заяви Янев.

Йорданов: Ако ДБ, ИБГНИ и БСП искат да има нови избори, няма да ни подкрепят

„В българската практика в последните 30 години не е имало много попит с плаващи мнозинства, но ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата, което не е много добре за гражданите, за хората и за бизнеса. Защото всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои и това, което можем да очакваме, че един такъв вид управление ще донесе на хората за решаване на техните проблеми и перспектива за България“, допълни той.

Част от „Демократична България” няма да подкрепи кабинета на „Има такъв народ“

На въпрос дали екипът на служебното правителство има готовност да продължи работа, ако се стигне до нови избори, Янев потвърди:

„Имаме такава готовност. Теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен - дали ще стане на практика е рано да се обсъжда. Разбира се, за българските граждани може би не е най-добрият вариант, но както се казва, важно е какъв е интересът на гражданите. И ако в момента в парламента партиите не са в състояние да излъчат кабинет, логиката е да се иде на предсрочни избори“.

„Служебният кабинет е съставен от ръководството на президента Радев и функционира на базата на негов указ, но съставът на служебният кабинет не е монолитен. Тези хора не са свързани с някакво задължение да се движат винаги заедно и всеки е свободен да решава какво иска и какво не иска в даден момент“, добави той.