Станишев: Ценови шок през 2007 г. няма да има
Станишев: Ценови шок през 2007 г. няма да има / netinfo

Масирани проверки на новорегистрираните търговци по ДДС се предвижда да започнат от началото на следващата година. Също от 2007 г. често ще се прилага и максималният срок за данъчна ревизия от три години. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски пред министрите и депутатите от управляващата коалиция.

Правителството и народните представители от трите управляващи парламентарни групи се събраха в Боровец на семинар за взаимодействието между законодателната и изпълнителната власт.

С отпадането на митническия контрол на румънската и гръцката граница от 1 януари ще се разчита на добросъвестността на вносителите при декларирането на обема на вноса пред Националната агенция за приходите, обясни министърът на финансите Пламен Орешарски. Затова вече е засилен капацитетът на Звеното за риск-анализ и селекция на рискови обекти.

От началото на 2007 година се предвиждат масирани проверки на новорегистрираните търговци по ДДС. Задължителни ревизии ще се правят и при възстановяването на сумите, ако риск-селекцията покаже сигнал за възможност за измама. При такъв случай ревизията ще е най-малко три години и след това данъкът ще се възстановява, категоричен е Орешарски.

Предстоят няколко законодателни промени за по-доброто регламентиране на сроковете на ревизиите, без да се нарушават интересите на бизнеса.

Предложението на Министерството на финансите е основният срок на данъчната ревизия да се увеличи от три на шест месеца, с възможност за допълнително удължаване с още два месеца. Това се налага заради проверките на фирмите по възстановяването на ДДС при търговия с други страни от ЕС.

За да не се блокира работата на бизнеса, има предложение да се представя банкова гаранция, срещу която дружеството ще може веднага да си възстановява данъка.

Конкретните предложения за промяна в законодателството ще бъдат обсъдени на политическо ниво, каза премиерът Сергей Станишев. Те няма да означават неправомерни действия и репресии върху бизнеса, допълни той и обясни, че ще е необходима пълна мобилизация на данъчната администрация и много стриктен контрол на тяхната дейност.

Министърът на финансите Пламен Орешарски обясни, че от началото на следващата година акцизът за най-масовия бензин ще е 635 лева за 1000 литра, за същото количество дизел ставката ще е 535 лева. Това ще доведе до оскъпяване на тези горива средно с 10,5 стотинки.

Според премиера Сергей Станишев ценови шок от началото на 2007 г. няма да има, а ако се забележи спекула в цените, ще бъдат предприети административни мерки.