Срещата Дянков-Първанов била провокация, твърди вътрешният министър
Срещата Дянков-Първанов била провокация, твърди вътрешният министър / cнимки: Sofia Photo Agency

Не трябва да се говори за войни, а за личности в политиката. С тези думи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов коментира скандала между Симеон Дянков и Георги Първанов от последните дни. Диалогът между финасовит министър и президентът на България се изостри след участие на Дянков в телевизионно шоу.

„Аз не смятам, че трябва да говорим за войни, а за личности в институциите. Тази война е предизвикана от президентската институция. Симеон Дянков отиде добронамерено в президентството", каза министър Цветанов в предаването „Панорама" на БНТ1.

„Дянков отива за среща с президента, а там го очаква една провокирана ситуация. Но след публикуваната стенограма се вижда, че президентът работи по нова програма. Това, че веднага излезе стенограмата е вече провокация", убеден е Цветанов. „Аз вече ще се замисля, когато трябва да отида при президента. Ние ще поискаме аудиозаписа чрез председателя на парламента. Бойко Борисов като премиер се обади на президента, за да стане тази среща, а какво стана", зададе риторичен въпрос вътрешният министър.

„В момента ние сме в икономическа криза. Къде беше президентът да каже за това, което наследихме. Това са принципни неща, когато заемаме определени постове, не трябва да водим такава война. Какво иска президентът - да станем като Гърция. От МВФ казаха, че можем да имаме дефицит 1,8%", направи сравнение Цветанов.

„Аз не съм авантюрист и когато имаш отговорността, трябваше да го свършиш. Къде беше президентът да говори за операциите като "Октопод", "Наглите", "Факирите", къде беше той да говори за такива скъпи проекти като "Водно огледало". Днешният сценарий, който се разигра беше безпрецедентно", подчерта отново Цветан Цветанов.

Във вторник държавният глава поиска оставката на вицепремиера Дянков заради негово изказване в „Шоуто на Иван и Андрей" по Нова телевизия. Според Първанов - финансовият министър е подронил авторитета на държавния глава с твърденията си за имотното му състояние. След това от ведомството на Симеон Дянков разпространиха съобщение със стенограма от предаването и лаконичния коментар, че президентът е бил подведен за смисъла на разговора в телевизионното предаване.