Среднощна акция в Родопите: Спасители издирваха заблудени туристи над Смолян
Среднощна акция в Родопите: Спасители издирваха заблудени туристи над Смолян / БГНЕС, архив

Изгубили се туристи над Смолян, вдигнаха на крак спасителни екипи, които в продължение на няколко часа ги издирваха в района на Кайнадина, над Смолян.

Всичко започва около 19:30 ч. Снощи, след като на телефон 112 постъпва сигнал от мъж и жена, които съобщават, че са изгубени в горски масив на Еко пътека Смолян - Могилица.

Издирват майка и дъщеря, изгубени в Лозен планина

Веднага били сформирани няколко екипа от спасители, като единият е бил изцяло от служители на МВР, а другият от Планинска спасителна служба - Пампорово. Спасителите поддържали връзка със заблудените туристи, като това било възможно, благодарение на мобилните им телефони. Така по описание, от загубилите се, екипът на Планинската спасителна служба, които са били с шейна, успяват да стигнат до тях, малко след полунощ, като туристите се намирали вече на противоположната страна на Кайнадина и ги спасяват.

Състоянието на двамата е било доста тревожно, тъй като били премръзнали. Веднага са откарани в смолянската болница, където им е оказана първа помощ, а в последствие и настанени в отделение. Те са с измръзвания по крайниците, но без опасност за живота. Спасителната акция е приключила в около 3 часа през нощта.

Момчетата, които се изгубиха в Балкана, били неопитни

По-късно двамата - 43-годишния мъж от Пловдив и жената на 33 години от Кюстендилско, разказали, че са стигнали предният ден с такси до района на Затворническото общежитие над Смолян и от там продължили пеша по една от пътеките, след което се загубили.

„Незнаем никакви подробности за тях, каква им е връзката и защо са избрали да извършат подобен преход, като районът през зимата там е особен неблагоприятен за подобно нещо, а те са нямали и нужната подготовка", коментираха от спасителната служба в Памророво.

От полицията в Смолян, също нямаха повече информация за двамата пострадали. „За нас по-важното беше да ги спасим, тепърва предстоят беседи с тях, за да разберем, какво са правили в този район, както и останалите подробности", коментира директорът на ОД на МВР - Смолян главен комисар Николай Димов.