Момчетата, които се изгубиха в Балкана, били неопитни
Момчетата, които се изгубиха в Балкана, били неопитни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Момчетата, които се изгубиха в Балкана, били неопитни
72596
Момчетата, които се изгубиха в Балкана, били неопитни
  • Момчетата, които се изгубиха в Балкана, били неопитни

Ако случаят с изгубените в Балкана момчета не бе завършил с благоприятен край, никой нямаше да се замисли колко струва акцията, защото човешкият живот по принцип е безценен - така коментира пред Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов изказванията, че акцията е много скъпа и че младежите са разигравали спасителите.

По неофициални данни тридневната спасителна акция, в която участваха над 100 души, специализирана техника и военни хеликоптери, струва около 60 000 лв.

За мен е наивна постъпката на трите момчета, тръгнали без подходяща екипировка в Балкана и без да знаят достатъчно за планината, каза кметът на Калофер.

По думите му липсата на основни познания за опасностите, които дебнат младежите във високата планина, и тяхната неопитност, са им докарали „тази беля на главата".

Според Стоянов 20-годишните момчета искали да стигнат до Райското пръскало над едноименната хижа, защото били чели много в интернет за тази природна забележителност. Те си направили сметката, че тъй като са млади и здрави, ще се качат бързо и веднага ще слязат.

Според Румен Стоянов, който бе един от посрещачите на момчетата в с. Тъжа, младежите били наистина уплашени. По думите му те обяснили, че не са се криели умишлено от спасителите, както се изказаха подобни тези, а не са могли да се ориентират в планината.

До дни се очаква да бъде завършен анализът на спасителната акция и да бъдат обобщени разходите по нея.

Други новини от Пловдив