Сред ромите няма нагласа за създаването на патрули, твърди Цветелин Кънчев
Сред ромите няма нагласа за създаването на патрули, твърди Цветелин Кънчев / снимка: БГНЕС, архив

Против съм каквито и да е формирования, които не отговарят на никаква законова норма и дублират държавни служби. Сред ромите няма нагласа за създаването на такива отряди. Това коментира пред Нова телевизия лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев.

„Няма нищо лошо, че някой иска да стане известен. Но не можем да позволим на такъв човек да заплашва етническия мир в страната. Това са неизвестни хора, които обикалят махалите и заплашват, че хората на Расате ще ги колят”, добави още Кънчев.

„Убеден съм, че тези т.нар. цигански лидери искат да станат известни покрай историята с патрулите”, заяви лидерът на „Национално единство” Боян Расате. По думите му ситуацията се използва, за да се нагнетява напрежение сред циганите. „При дейността на патрулите няма напрежение, ползата от тях е ясна. Гражданските патрули вече цяла седмица са по улиците и виждате, че няма конфронтация”, заяви още Расате. Той добави, че когато група от хора ги видят, те веднага се разпръскват.

„Срещу гражданските патрули е подета сериозна кампания. Защото днес хората се организират срещу емигрантите, а утре ще го направят срещу наркодилърите”, добави той.

Лидерът на „Национално единство” съобщи, че ще подадат сигнал в прокуратурата срещу така наречения бай Асен за организиране на паравоенни отряди, което е забранено по закон. „Зад тези граждански патрули, които ние организираме, застават сирийски бизнесмени, които имат идея и желание да ги финансират, за да може проблемът с бежанците да се реши”, каза още той.

Расате заяви още, че те не харесват управляващите, защото не работят в интерес на гражданите. „За да има патрули има проблем. Ако държавата си беше на мястото нямаше да има нужда от такива патрули”, категоричен е той.

„Надявам се да не се стигне до проблем и да не бъдат нападани роми”, заяви Кънчев.

Източник: NovaNews.bg