/ БГНЕС
Спор за предпазните маски на депутатите отново се разрази в парламента. 

Министър Ангелов подкани народните представители от левицата да носят предпазни средства, за да дадат пример. Според проф. Георги Михайлов от БСП пък епидемията не може да се спре с такива мерки.

"Безспорно имат значение всички хигиенни мерки, но се каза, че тяхното фанатизиране няма да помогне, тъй като това е въздушно-капкова инфекция. Наблюдавах как Симеонов и Караянчева разговаряха повече от 2 минути на по-малко от половин метър без маски. Не смятам, че това е епидемично-опасно. Тази инфекция минава като килим по земята, тя не се спира с такива средства, а с общи мероприятия", каза проф. Михайлов.

"Вие сте хематолог, аз съм хирург. Мерките ги въвеждат епидемиолозите. И ние сме длъжни да ги спазваме всички. Какво мисли хематологът проф. Михайлов и какво мисли хирургът проф. Ангелов, няма абсолютно никакво значение за епидемиологията в света", отговори му здравният министър Костадин Ангелов.

"Когато човек говори, отделя много по-големи частици, които маската спира, които са натоварени с вирус. И ако това, което говорите, е така, ние трябва да спрем да носим маски и в операционната, и когато трансплантирате костен мозък. Категорично не съм съгласен хематолози и хирурзи да дават отношение за спазването или за промяната на противоепидемични мерки. Няма как целият свят да казва - мерките са такива, а някой да казва, че се съмнява в тях, защото е много подготвен научно. Не сме научно подготвени, проф. Михайлов, защото това е материя, с която ние не боравим", отсече той.