Спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима за сексуална експлоатация
Спецпрокуратурата повдигна обвинения на петима за сексуална експлоатация / снимка: БГНЕС, архив

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел набиране и транспортиране на жени с цел сексуална експлоатация на територията на София, съобщиха от институцията.

Петимата са задържани на 29 май при специализирана операция на БОП-София и СДВР под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Обвинения са повдигнати на Цвятко Балабуров - ръководител на групата, Георги Чилингиров, Борис Катранджиев, Павел Янев и Любомир Славков.

Според събраните доказателства групата е действала от март 2012 г. Набирала е жени и ги е предоставяла за сексуални услуги срещу заплащане в два наети от Балабуров апартамента и в нощен бар. Момичета са били поръчвани и доставяни и на посочени от клиентите адреси.

Участниците в групата са действали при строго разпределение на труда. Георги Чилингиров е отговарял за набирането на жените, Борис Катранджиев и Павел Янев - за транспортирането им и събирането на оборотите от клиентите, а Любомир Славков е действал като охрана.

При претърсвания на ползваните от групата помещения са иззети записки за обороти, адреси на клиенти, компютърна конфигурация и други доказателства. С постановления на Специализираната прокуратура на петимата е наложено задържане до 72 часа. От Специализирания наказателен съд ще бъде поискано налагане на постоянна мярка „задържане под стража” за всички участници в групата.