Специална комисия ще оценява щетите на селските стопани след взривовете
Специална комисия ще оценява щетите на селските стопани след взривовете / Impact Press Group, архив

В най-близко време ще бъде създадена специална комисия от Министерството на земеделието и храните, която ще оцени щетите, нанесени на селските стопани от взривовете в складовете за утилизация на боеприпаси край пътния възел "Петолъчката". За това информира областният управител на Ямбол Димитър Иванов след среща с министър Мирослав Найденов.

Специалистите ще направят оглед на засетите площи веднага след прочистването на трикилометровата зона за сигурност около инцидента от невзривени боеприпаси и части от тях.

По-късно през деня Димитър Иванов се срещна със земеделски производители от с. Лозенец, за да разясни мерките, които ще предприеме държавата за тяхното обезщетение. На срещата са уточнени стопаните на земята в района и засетите от тях култури.

Специални части от Сухопътните войски на Българската армия прочистват района, като са инструктирани в максимална степен да опазват посевите и трайните насаждения. Заповедта на министъра на отбраната Аню Ангелов е военните да изпълнят задачите си до 29 юни.