/ dariknews.archive
Промени в Наредбата за специализациите ще принудят повече млади лекари да напуснат страната
101605
Промени в Наредбата за специализациите ще принудят повече млади лекари да напуснат страната
  • Промени в Наредбата за специализациите ще принудят повече млади лекари да напуснат страната
Промени в Наредбата за специализациите ще принудят повече млади лекари да напуснат страната, убедени са специализанти. Здравните власти предвиждат промени, според които младите лекари, които специализират на държавна поръчка, ще са задължени в продължение на три години да работят в българска болница.

Това по насилствен начин би ограничило възможността един млад лекар да избере своя собствен път, заяви пред Дарик д-р Бисима Султани, специализант в Отделението по гастроентерология в "Пирогов".

Д-р Султани е имала намерение да замине за Германия, но впоследствие избрала да остане в спешната болница и да помага на българските пациенти.

„Моето лично мнение е, че подобна наредба по някакъв начин би ограничила възможността на един млад лекар да избере своя собствен път за професионално развитие. И това ще доведе до по-голям брой лекари, които ще напуснат страната. Може да има и други начини да бъдат задържани лекарите тук. Определено трябва да се помисли повече по въпроса. Не е това начинът“, коментира д-р Султани.
 
Повече по темата чуйте в прикачения звуков файл.