черен лешояд
черен лешояд / iStock/Getty Images
Двойка черни лешояди ще бъдат отглеждани в Софийския зоопарк за пръв път от близо две десетилетия.

Официалното "представяне" на птиците, които носят имената София и Бадахос, ще бъде на 22 декември, от 11.30 ч., съобщиха от сдружението "Зелени Балкани".

Лешоядите имат трайни увреждания и затова не могат да бъдат пуснати на свобода, обясниха от организацията. Специалистите се надяват в новия си дом птиците да успеят да имат поколение.

Намериха отровен черен лешояд в района на Крумовград

Лешоядите са дарени на зоопарка от правителството на Екстрeмадура - автономна област в Кралство Испания. Инициативата се осъществява по проекта "Светло бъдеще за черния лешояд", който е съвместна инициатива на няколко партньорски организации от четири държави. Решението за даряването в столичния зоокът е на "Фонд за дивата флора и фауна". Целта е възстановяване на популацията на черния лешояд в дивата природа на България.

Черните лешояди са емблематичен вид за Софийския зоопарк, тъй като именно един черен лешояд, подарен на княз Фердинанд, основателя на Царската зоологическа градина, е първият в зооколекцията, обясниха от "Зелени Балкани". В Червената книга на България черният лешояд е в категорията "Изчезнал". През 2021 г. се наблюдава загнездването на първите две двойки в българската природа.