/ БГНЕС, архив
Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще отбележи днес своя патронен празник с академично тържество, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Празникът започна в 8.50 часа в академичния параклис "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет на СУ, на площад "Св. Неделя" 19, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Света Божествена литургия. След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на Свети Климент Охридски.

Проф. Герджиков: С 53% нарасна средната заплата в Софийския университет за 3 г.

В 11.00 часа Академичният съвет на Софийския университет, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, ще поднесе венец пред паметника на Свети Климент Охридски. Академичното тържество за празника на СУ ще започне в 11.15 часа в аулата на СУ. Гости на академичната общност се очаква да бъдат заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин и вицепремиерът Марияна Николова.

Водят преговори със Софийски университет и УАСГ за разкриване на филиали в Бургас

На тържеството ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност за празника. Приветствия ще отправят също Кристиан Вигенин и Марияна Николова.

Преподавателят в катедрата "Български език" във Факултета по славянски филологии проф. д-р Петя Осенова ще произнесе академичното слово "Езикът в ерата на дигиталните технологии и изкуствения интелект". Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2018 г. до 25 ноември 2019 година.

На старта на новата академична година: Студентите са малко заради демографската криза!

В рамките на церемонията ще бъдат връчени и различни награди. Това са наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет за 2019 г., годишните награди на Алма матер за учебната 2018/2019 година за патронния празник на СУ, годишната стипендия на името на братята Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово, годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профила "Радио" на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), годишната стипендия, съвместно с Българската национална телевизия, на името на д-р Младен Младенов за студент от профила "Телевизия" на ФЖМК, годишната стипендия за студентски постижения в радио- или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков, годишната стипендия на името на доц. д-р Вероника Вълканова за отличен успех и студентски постижения, наградата на победителя в Националния студентски конкурс за проучване на дейността и творчеството на Петър Увалиев.