/ DarikNews.bg
„Вместо да охулваме висшето си образование, трябва да го стимулираме по всякакъв начин“, призова ректорът на Софийския университет
В словото си на старта на новата академична година ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отговори задочно на критиките, че висшето учебно заведение не събира достатъчно желаещи да учат и броят на студентите драстично намалява.

По думите му незапълнените места в университетите не могат да бъдат критерий за каквото и да било, а броят на студентите намалява заради много по-сериозен проблем – демографската криза. А на статия за катастрофата на висшето образование в страната Герджиков отговори, цитирайки Марк Твен: „Слуховете за моята смърт за силно преувеличени“.

Софийският университет открива новата си академична година (ВИДЕО)


По думите му не е вярно, че студентите предпочитат да учат в чужбина, тъй като броят на желаещите е намалял от 5000 на 3500 през тази година. В същото време пък броят на чуждестранните студенти се увеличавал, което се дължало на десетките специалности на английски език.

Проф. Герджиков посочи, че нито един български университет не е бил класиран по програмата „Европейски университети“, но изрази надежда, че ще успеем при втората покана след един месец.

Ректорът на ЮЗУ: Знанието е ключов фактор за социално-икономическото развитие

„В същото време никой не спомена, че във втората фаза на програмата „Teaming“ на „Хоризонт 2020“ един от 14-те класирани проекта е на Софийския университет. Тук конкуренцията беше много по-голяма – 14 класирани проекта от 208, а финансирането, което ще получим, е шест пъти по-голямо от това по програмата „Европейски университети“, изтъкна ректорът на Софийския университет.

Той настоя, че намалелият брой на студентите се дължи на демографската криза, а за съжаление мерките са недостатъчни.

„Този въпрос е сериозен, защото е свързан не толкова с броя на записалите се студенти, колкото с броя на заетите лица, които са два пъти по-малко от хората, които издържат – деца, пенсионери и неработещи. Това съотношение е пагубно за икономиката на страната и в бъдеще ще се влоши“, настоя той.

Студенти по право дискутираха правен казус с окръжен съдия

По думите му през последните 30 години единствените смислени мерки в това отношение са програмите на настоящия министър на образованието и науката за предотвратяване на ранното отпадане от училище и за привличане на всички деца в образователната система и за увеличаването на приема на студенти с български произход.

„Вместо да охулваме висшето си образование, трябва да го стимулираме по всякакъв начин. Иска ми се да вярвам, че сме способни да спрем очернянето на всичко родно и да се захванем заедно със съзидание и с решаването на истински важните проблеми“, заключи проф. Герджиков.

СУ
DarikNews.bg

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова настоя, че трябва да се даде повече автономия на университетите, а приоритетните проекти трябва да са още по-добре финансирани.

Ако зависеше от мен бих дала още по-голяма автономия на всички висшите учебни заведения. Трябва да освободим енергията на университетите и предложенията да дойдат именно от вас, хората, които работите на терен всеки ден. А защо не и от тези млади хора, които тепърва ще градят бъдещето си. Повече средства и още по-добро финансиране на приоритетни проекти. Важността на Софийски университет е не само, защото е най-доброто висше училище, а защото тук се твори наука и тя трябва да срещне подкрепата на държавата“, каза Йотова.

Мария Габриел получава пълна подкрепа за втори мандат като еврокомисар

Тя похвали и нашия еврокомисар Мария Габриел за изслушването й в Европейския парламент и посочи, че се надява на помощта й за още възможности за включване в програмата за развитие, както на образованието, така и на науката.

"Мястото на Софийския университет, въпреки голямата конкуренция от над 400 университета, е именно е в европейската система от европейски университети. Нашата икономика ще просперира, ако университетите и висшите училища са адаптирани към изискванията на бизнеса. Все още има съществено разминаване между специалности и потребности на пазара на труда. Не е достатъчно да кажем днес, че образованието е наш приоритет. Трябват инвестиции от училището до науката. Много е важно ориентацията на децата още в училище, но след това и професионалните стажове, напътствията, съветите. Това е единственият начин да дадем оръжие и средства за амбициите на България като модерна и развита държава. Може да направим нашата "Силиконова долина" например", допълни още Йотова.

СУ
DarikNews.bg

На откриването на новата академична година присъстваха и председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски, зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева, зам.-кметът Тодор Чобанов и народни представители. Вицепрезидентът Илияна Йотова участва и във връчването на студентските книжки на първокурсниците, които са лауреати на национални олимпиади.

Тази година за първи път прага на Алма матер прекрачиха 4455 студенти.