/ iStock/Getty Images
Очакванията им са заплатите им да отговарят на средната работна заплата за столицата – 2 999 лв.
Служителите и работниците в Областна администрация на област София изразяват своето недоволство от "обидното увеличение на основните месечни заплати", приети на 3 април от правителството. Техните очаквания са заплатите им да отговарят на средната работна заплата за столицата, която по данни на Националния статистически институт е 2999 лв.

Съгласно решения на Общото събрание на работниците и служителите, проведено на 4 април и на основание Закона за уреждане на колективните трудови спорове, на 5 април са изпратени искания до работодателя – областния управител на област София, както и до Министерски съвет, тъй като областните администрации са второстепенен разпоредител с бюджетни средства към МС.

Протест пред Министерски съвет заради очакваните средства за заплати на държавните служители (СНИМКИ)

Преговорите ще бъдат водени максимален срок от 14 дни, считано от получаване на исканията, съобщават от областната администрация в съобщение до медиите.

Те предупреждават, че ако не се стигне до общо решение в близките две седмици, ще се пристъпи към безсрочна ефективна стачка. Тя ще се състои в преминаване на работа от 9 до 11 ч., а в останалото време ще се спира работа изцяло. То ще се отнася до обслужване на граждани, регистриране на преписки и документи, процесуалното представителство по делата, възложени на Областния управител на област София като пълномощник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и тези, по които той или администрацията е страна, и организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за народни представители за Народно събрание и за членове на Европейския парламент от Република България.

Стачните действия ще започнат веднага след изтичане на изискуемия 7-дневен срок от уведомлението.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня