/ iStock/Getty Images
На 17 септември – денят на светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва своя празник.

Денят на София ще бъде отбелязан с многобройни културни събития.

В празничния ден Столична община по традиция ще връчи Наградите за ярки постижения в областта на културата. С тях се отличават родни творци с принос към София, в областите: Литература; Театър; Музика; Визуално-пластични изкуства; Художествена фотография; Кино; Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда; Критика и журналистика в областта на културата; Танцово изкуство; Фолклорни сценични изкуства и Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства. Отново ще бъде връчена и Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Церемонията ще се проведе в Софийската градска художествена галерия при спазване на противоепидемичните мерки.

За първи път Столична община ще проведе голям концерт на открито, посветен на празника на града. Музикалното събитие „Честит празник, София!“ започва в 18:00 ч. в Южен парк-2 – на сцената на Sofia Summer Fest (зад Музея „Земята и хората“). Концертът е подарък за публиката и е с вход свободен до запълване на разрешения капацитет на седящите места. Концертът на открито ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. На сцената ще излязат Мария Илиева, Милица Гладнишка, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Калин Вельов и група „Тумбаито“, „Брас Вилидж” и „Оги 23“. Водещ ще бъде Митко Павлов.

Церемонията по връчване на наградите и концертът ще бъдат излъчвани на живо във Facebook: на страниците Столица Култура и ArtSofia, както и на страницата на Столичен общински съвет.

На 17 септември 2021 г. за Деня на София с безплатен достъп за посетителите ще работят общинският музей „Регионален исторически музей – София“ и Зоологическа градина.

17, 18 и 19 септември ще се превърнат в любимия ни уикенд за сезона, отвеждайки ни крачка по-близо до една по-добра София. Този уикенд всички пътища водят към "КвАРТал". Шестото поредно издание на културната инициатива традиционно ще отбележи началото на есента с богата програма. Специални турове, литературни четения и интерактивни изложби очакват всички софиянци и гости на града. Организаторите са подготвили три пешеходни маршрута и над 80 локации в района между четирите булеварда “Дондуков”, “Мария-Луиза”, “Сливница” и “Васил Левски”.

Събитието „София, празнувай с класика!“ ще се състои на 17 септември от 19:30 ч. в зала „България“. Партньор в организацията е Софийската филхармония. Музикална агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община кани публиката на тържествен концерт по случай Деня на София. В него ще участват изявените наши солисти Гергана Николаева (мецосопран) и Георги Черкин (пиано), за доброто настроение на публиката ще се грижат също музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Максим Ешкенази. Изпълнителите ще поднесат своя подарък за жителите и гостите на града чрез своето изкуство и с музиката на великите композитори В. А. Моцарт, П. И. Чайковски, И. Албенис и др. Артистите ще представят програма от популярни музикални шедьоври – вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Една част от творбите ще прозвучат в авторските аранжименти за пиано и оркестър на Георги Черкин, които вече са любими на българската публика и се радват на голям успех.

На празника отново „Звукът на метрото“ ще зарадва столичани и гостите на София. Събитието ще състои на 17 септември в два времеви диапазона – от 10:00 ч. до 13:00 ч. и от 19:30 ч. до 21:30 ч. при изрично спазване на актуалните противоепидемични мерки – носене на лични предпазни средства, дистанция и дезинфекция. За втора поредна година столичани и гостите на града ще срещнат различни съвременни изкуства и алтернативни форми на изява във формат на флашмоб в Столичното метро, творчество и иновации на млади артисти. Мотриса от Третия метродиаметър ще се превърне в движеща се сцена за съвременен танц, кино, театър на движението, изпълнения на класическата музика, градска мода, трикинг, електронен бийт и илюзии, които ще се редуват при всеки пробег от „Красно село“ до „Горна баня“, както и на избрани метростанции.

Събитието се осъществява от Младежкото сдружение в обществена полза „Национален център за иновации и дигитални изкуства“ с подкрепата на Столична община и с домакинството на „Метрополитен“ ЕАД. В инициативата се включва Александра Драгова, която ще представи заедно с артистите Калина Кръстева и Денислав Иванов за първи път пред публика фрагменти от своя най-нов проект за съвременен танц PROJECT 8. В Sound Underground ще участват отново възпитаници на НМУ „Любомир Пипков“ в джаз и класическа музика. Модата е поверена на младия дизайнер Antony Langountin, който ще направи премиера на най-новата си колекция, озаглавена „Градска джунгла“.
Етюди от театър на движението ще бъдат изпълнени от Александър Будуров, Филип Дончев и Велизар Груев – студенти в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

В Аулата на НАТФИЗ е подредена сборна изложба на студентите, завършили в различни випуски на специалност „Фотография“. Събитието е специално подготвено за празника на София и ще бъде достъпно за столичани в Деня на София – 17 септември.

На 17 септември проф. д.н. Любомир Халачев ще представи най-новата си книга „Шапката на Ниночка“. Премиерата на изданието ще се състои в Аулата на НАТФИЗ от 18:00 часа. Сборникът съдържа 30 статии и есета в областта на културата, науката и образованието, публикувани от проф. Халачев през последните години.

Проектът „Пощенски картички от бъдещето“ – организиран от КО-ОП пространство за изкуство и споделена работа – цели да привлече нови публики към съвременното изкуство, като по един различен и приятно забавен начин ги накара да посетят ключови културни институции, представящи визуални изкуства. Инсталации на пощенски картички, създадени от млади художници по разказите на деца, ще бъдат поставени в близост до СГХГ, САМСИ и Квадрат 500. 

Картичките с размер 2 х 3 м ще бъдат позиционирани в града по случай Деня на София – 17 септември, като ще останат до 17 октомври 2021 г. 
БГНЕС