"По национални данни - всяко шесто дете в гимназиалния курс употребява някакво наркотично вещество. Най-често става въпрос за употреба на марихуана, в по-малка степен на стимуланти, синтетични наркотици, в най-малка степен - на кокаинВсеки пети е употребявал райски газ през живота си". Това каза пред БНР Александър Панайотов, доктор по социология и началник на Националния фокусен център към Националния център по обществено здраве и анализи.

Шестокласници обсъждат продажба на наркотици в чат групи с кодове

И допълни, че в европейските страни на преден план излиза кокаинът. През последните години има намаляване на употребата на канабис и марихуана сред учениците у нас, но има леко увеличение на употребата на стимуланти - амфетамини, метаафетамини, екстази, които са по-рискови.

"Във всяка една община има превантивно-информационни центрове, така че всеки родител, който забележи нещо съмнително в поведението на детето, може да предположи, че има употреба на наркотици и може да се обърне за помощ към такъв център".

След акция във Варна: Задържаха ученици с марихуана и електронна везна

Панайотов подчерта, че трябва да има по-голяма отговорност от страна на зрелите хора:

"Има ръст в броя на хората, засечени след употреба на наркотици. Като причина за това може да са повечето проверки. Всеки десети човек, който е на възраст между 15 – 64 години, употребява някакво наркотично вещество. Всеки пети студент е употребявал наркотично вещество, а 40% са употребявали поне веднъж райски газ".

През тази година в изследванията на Центъра ще бъде включено и друго популярно вещество - никотиновите торбички (бездимни продукти за употреба на никотин).