/ БГНЕС
Социалният диалог е от изключителна важност при определяне на размера на минималната работна заплата (МРЗ), заяви пред журналисти в Ямболско служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Коментарът му бе по повод гласуваното от Министерския съвет увеличение на МРЗ на 1077 лв. от началото на 2025 г. и оповестените от КНСБ данни от изследване, че необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ е 1454 лв.

Какъв е необходимият доход за издръжка на работещ човек у нас

Това изследване би могло да се използва като референтна цел, перспектива, която във времето може да се преследва. Не може да бъде обвързано с определяне на размера на МРЗ, защото той е фиксиран в Кодекса на труда – 50% от средната за страната заплата. Освен синдикатите, които показват издръжката на живот, от другата страна са работодателите, които пък трябва да изплащат тези заплати, посочи Иванов.

„Най-важното, когато се определя МРЗ, е освен да покрие разходите на всяко лице и семейство, да се има предвид, че и икономиката трябва да е рентабилна и конкурентоспособна, за да може да разкрива нови работни места“, добави министърът на труда и социалната политика.

През последните 30 години минималната работна заплата в България се повишава, но остава една от най-ниските в Европейския съюз. Работодателите трябва да реагират на тези увеличения, ако искат да си задържат персонала“, посочи социалният министър.

„Съществува и конкуренция в предлагането на труда, а не след това работодателите да казват – защо нашите работници и служители предпочитат да работят в други държави, да внасяме работници от други държави“, коментира още министър Иванов.

Социалният министър присъства на откриването на първия Център за настаняване на бездомни в Ямболска област. Приютът се намира в село Скалица, община Тунджа. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Мира Безус/БТА