/ БГНЕС
Социалисти поискаха конгресът на БСП да се проведе преди партийния вот за избор на лидер. Такова предложение е направил на заседанието на Националния съвет на соцпартията бившият председател на социалистите Михаил Миков, съобщи "24 часа". Подобна идея пред закрития пленум защитил проф. Захари Захариев, но той е поискал едно заседание на конгреса да се проведе преди вота, а второ - веднага след него.

От вътрешната опозиция в столетницата имат забележки и към работата на вътрешнопартийната ЦИК за избора на лидер, стана ясно от коментара на президента на ПЕС Сергей Станишев. На влизане на пленума той отправи забележки, че изборната комисия поправя правилата за работата си в движение.

БСП поиска оставката на Борисов, давал грешни данни за икономическия растеж

"Това, което чувам, е, че силно се използва апаратът като инструмент за натиск при номинации. Също така видях и внесен документ от членове на Националния съвет, в който се отправят тежки упреци към избирателната комисия, която дописва правилата, променя ги, създава условия за неравнопоставеност", заяви Станишев. Той изрази увереност, че всички тези въпроси ще бъдат поставени по време на днешното заседание. "Голямото ми притеснение, че тръгваме към конгрес на партията без никакви политически документи. Всъщност има опасност тази надпревара да се превърне в надпревара за това кой е по-симпатичен - а не да се формулира политика", заяви Станишев.

По думите му партията в момента повече се занимава със себе си отколкото с това, което вълнува хората. "Ние като че ли сме се вгледали в пъпа си и не се занимаваме с реалния живот", коментира Станишев. Той каза, че очаква всички тези въпроси да бъдат поставени от участниците в днешното заседание.

Красимир Янков, който е член на Националния съвет заяви, че се прави опит да се опорочи изборът за нов лидер. "Вместо да имаме силата, че активираме цялата партия, има решения, които са и противоуставни и срещу правилата, които са приети от избирателната комисия. Аз съм предложил всички решения на избирателната комисия по прекия избор да бъдат отменени като противоуставни, да бъде освободен този състав и да бъде избран нов, който да не опорочава избора", каза той.

По думите му много от решенията са проблемни. Янков заяви, че се оказва натиск да не се номинират кандидати. По думите му се променят сроковете, което е отмяна на решения на Националния съвет. "Тази изборна комисия трябва да прилага правилника, а не да го променя или дописва", коментира Янков.

Той бе категоричен, че проблемът с организацията личи и от късното заседание на Националния съвет днес. "Това заседание трябваше да бъде още след изтичането на януари месец, който е крайният срок за уточняване на числения състав на партията. Такъв състав не е уточнен, отложено е за 20 февруари това да стане ясно, което вече е нарушение на устава", коментира той. По думите му сега не е ясно какъв е съставът на партията, който ще упражни правото си на вот на 26 април. "Ако сега се окаже, че партията е намаляла с 30-40 хиляди члена, някой трябва да носи отговорност", коментира Янков.

Весела Лечева видя в надпреварата за лидерския пост една добра възможност всеки да изложи своите идеи за управлението на БСП и на държавата. Тя бе категорична, че партията има много добри контролни органи, а жалбите се отнасят до контролните органи и съответно там ще бъдат разглеждани.
Михаил Миков, бивш лидер на партията, заяви, че ще коментира след пленума.

Междувременно от "Позитано" 20 оповестиха, че към момента номинациите за лидер са вече 21. Най-много има сегашната лидерка Корнелия Нинова - 31, следвана от Кирил Добрев с 13 и Калоян Паргов, Костадин Паскалев и Красимир Янков с по 6 номинации. Георги Гергов и Янаки Стоилов имат по 5 номинации. Сред издигнатите за председател на БСП с по 3 и по-малко номинации са още Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев, Деница Златева, Борислав Гуцанов, бившите лидери Сергей Станишев и Михаил Миков и др.