/ БГНЕС
Парламентарната група на „БСП за България“ поиска оставката на премиера Бойко Борисов и цялото правителството. Причината – според тях в последните месеци членове на кабинета са оповестявали в публичното пространство неверни статистически данни за икономическия растеж на България.

От БСП припомниха, че наскоро мнозинството прие решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април. Но на 20 февруари вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис пише: „Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“.

Борисов: Разглеждат кандидатурата ни за чакалнята на Еврозоната през юли (ВИДЕО)

По думите на еврокомисаря реално обаче няма причина за отлагане. 

„А ние казваме - наистина ли няма причина за отлагане? Не е ли станало нещо през последните дни, което налага причина за отлагане? Причината, ние твърдим, че е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции“, обясни депутатът Румен Гечев от парламентарната трибуна.

„Давате ли си сметка какво ще стане в Европейската комисия, в Евростат и в Европейската централна банка. За това Борисов дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,3%, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са такива, вносът е коренно различен. Кого лъжете? Не само българите, а лъжете и европейските институции“, категорични бяха от БСП.

Левицата поиска още официалните институции да изнесат точни данни за вноса, икономическия растеж и всички останали показатели.