/ iStock/Getty Images
При курс, различен от досегашния - 1,95583, няма да влизаме в еврозоната
Със 140 гласа „за“, 2 „против“ и 66 „въздържали се“ парламентът прие решението, с което се дават гаранции, че България ще влезе в еврозоната само при досегашния курс на лева към еврото – 1,95583. Зад решението застанаха всички парламентарни групи, с изключение на БСП и депутатите от „Атака“.

В решението е записано още, че България няма да влезе в еврозоната при курс, различен от сегашния.

По време на дебатите депутатът от ДПС Йордан Цонев защити решението и посочи, че с него се отговаря на опасенията, че ще има промени в курса. В същото време обаче той размаха пръст на управляващите, че през последните дни са създали условия за паника и се е наложило в спешен порядък да се стига до това решение.

Той посочи, че въпросът за еврозоната не е само от компетентността на ГЕРБ, а отдавна има политически консенсус по този въпрос.

„Създадоха се условия за съмнение в стабилността на българския лев, преговорите и разговорите по пътя към механизма ERM 2 трябваше да бъдат обсъждани с всички политически сили, за да можем всички заедно да вземем това решение и да застанем пред българския народ с решение, което не подкопава, не внася съмнение и по никакъв начин не разколебава хората в курса на лева. Това доверие беше извоювано много трудно", критикува Йордан Цонев.

В същото време той се съгласи, че с промените в Закона за БНБ ще се отвори пътят ни към еврозоната, а днешното решение ще даде достатъчно гаранции, че това ще стане само при досегашния курс.
„Ние смятаме, че въпросното решение решава този проблем, защото поправката премахва противоречията в законодателството, но с решението ние даваме мандат на преговарящите да не се отклоняват от курса“, обясни Йордан Цонев.

От БСП обаче не харесаха начина, по който се водили консултациите и обявиха, че ще се въздържат. Според социалистите предложения се „внасят на крак“ и принуждават групите да ги приемат „на пожар“. Така компрометирате идеята за присъединяване на България към еврозоната, даде оценка Кристиан Вигенин.

От левицата посочиха, че биха се съгласили на вариант, при който в закона се дават гаранции, че курсът ще е фиксиран, а не в предложеното отделно решение.

От „Атака“ също се обявиха против решението, а Павел Шопов поиска референдум по темата.

„БСП подбуждат недоверие на българските граждани към финансовата стабилност дори без да са в управление“, отговори на критиките на червената опозиция Александър Иванов от ГЕРБ.

Александър Сабанов от „Обединени патриоти“ пък по време дебатите предложи решението на парламента за еврозоната да може да се променя само с гласовете на 2/3 от народните представители, но идеята му не намери подкрепа.