Организационни грешки и неуредици са съпътствали опитите малката Амалия да бъде транспортирана за спешна трансплантация в Индия. Това съобщи нейният баща, който обяви, че семейството планира да съди фирмата, която се е ангажирала със специализирания медицински транспорт.

Сърчицето на бебе Амая спря да бие

"Мислехме, че е “спасител” се оказа, че сме наели компания ”убиец”, сподели във Фейсбук Калоян Абрашев. Момиченцето бе диагностицирано с тежко сърдечносъдово заболяване и нейната кауза докосна сърцата на хиляди българи, които за отрицателно време събраха сумата, необходима за трансплантацията.

За съжаление Амая издъхна преди да се отправи на животоспасяващото пътуване.

Бащата сподели, че фирмата е наела неподходящи доставчици на оборудването за самолета и лекари. Детето е било напразно извозвано два пъти с линейка от Националната кардиологична болница до летище София, след което родителите получават обаждане, че момиченцето им се е влошило и е починало.

Ново сърчице за бебе Амая: Семейството заминава за Индия за трансплантация

Близките на Амая ще дарят всички събрани средства на други нуждаещи се деца, както и за закупуването на апаратура.

Ето какво разказва нейният баща:

Тяхната организация беше такава, че медицинският им самолет излиташе от летището Лион Брон и кацна на летище София в понеделник. Също в понеделник от Истанбул със автомобил тръгна цялото животоспасяващо медицинско оборудване, което щеше да бъде нужно за полета, оборудване което трябваше понеделник вечерта да бъде доставено на летище София.

Вторник с полет от Истанбул пристигащ в 09:00ч пристигнаха двамата турски лекари, които трябваше да бъдат с нас на полета. Вторник е, към 10:00 и тръгваме от Националната кардиологична болница с линейка. В линейката сме аз, Амая, двама доктори от Националната Кардиологична Болница и двамата медици, които ще бъдат с нас на полета. Пристигаме всички на летище София и се започва организиране на преместване на Амая от линейката във самолета и получаваме въпрос от чуждестранните медици: ”Къде е оборудването?”

Тези хора въобще не бяха на ясно къде е оборудването, с което същите щяха да работят. Настана паника и всички започнахме да звъним да намерим оборудването. Цялото летище беше организирано да търси животоспасяващото оборудване. След може би петнадесет минути, се установи, че същото е доставено в понеделник вечерта…на Централна жп гара в София. Компанията е наела някакъв младеж по бяла тениска с грейка, без абсолютно никакъв говорим английски да закара оборудването и той е объркал “летище” с “гара”. Нямахме време да реагираме и трябваше да се върнем с малката, с линейката обратно до болницата. Д-р Печилков, ръководещ организацията от българска страна ни каза, че това местене като парцалена кукла от системи в болницата към линейка и изключително опасно и за пръв път става свидетел пациент да се връща обратно.

След 5-6 часа започваме на ново цялата операция вече с оборудването при нас в болницата. Отново тръгваме с линейката за летището. Влизаме на летището, линейката спира до самолета и процедурата се повтаря, и се предполага,че няма какво да се обърка. Е да, ама не. При свързване на апарата за обдишване, който е абсолютно жизненоважен турските медици установяват, че накрайникът свързващ апарата и самолета не съвпадат. Турските медици въобще не бяха на ясно какъв е необходимият накрайник и от къде да го вземат за да се свърже към самолета. Въпреки усилията на няколко служби на летището въпросният накрайник така и не успя да се намери. За втори път трябваше да се връщаме в болницата.

Към 19:50 пристигнахме в Националната Кардиологична болница и единият турски медик ми казва:“Съжалявам, не знаем от къде да намерим въпросният накрайник, не можем да кажем кога ще летим”. Попитах ги: ”Добре де, вие сте медиците отговорни за апаратурата и за грижите за Амая , докато летим. Нито сте си направили труда да се позаинтересувате къде е оборудването ви, което също като вас пристигна от Истанбул, нито сте се заинтересували дали същото това оборудване ще работи във самолета, Защо?’’ Отговорът беше: “Съжалявам”.

Към 21:30 ни се обадиха от Националната Кардиологична болница и ни казаха, че състоянието на Амая рязко се е влошило към 21:00 и малко по-късно е починала.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня