Сметната палата ще направи одит на цените на лекарствата за периода 2008-2011 г.
Сметната палата ще направи одит на цените на лекарствата за периода 2008-2011 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сметната палата ще направи одит на цените на лекарствата за периода 2008-2011 г.
53910
Сметната палата ще направи одит на цените на лекарствата за периода 2008-2011 г.
  • Сметната палата ще направи одит на цените на лекарствата за периода 2008-2011 г.

Парламентът възложи на Сметната палата да направи одит на цените на лекарствата за периода 2008 - 2011 година. Първоначално идеята на сините, които поискаха формирането на комисията, беше проверката да е от 2005 г. досега, срещу което възразиха от левицата.

"Моят интерес е да се прекратят безобразията с драстичните надценки на цените на лекарствата, които се плащат със здравноосигурителните вноски на хората. Моят интерес е да се спре източването на Касата както в посока на държавния бюджет и да се ползва за други цели, така и с цел облагодетелстване на фармацевтични компании и дистрибутори на лекарства. Това е моят интерес, нямам друг интерес, но питам какъв е вашият интерес да искате одитът да се прави за периода, считано от 2005 г., пет пъти ви питах", заяви Мая Манолова от БСП.

"18 изказвания - едно и също, едно и също, едно и също. Поне някакви аргументи против извършването на одита. Изложете, кажете - това са причините да не се прави. Когато ви предлагаме различни механизми, с които може да бъде подобрена лекарствената политика в страната, вие непрекъснато сте против. Когато ви питаме какви интереси защитавате, вие не казвате чии интереси защитавате, а казвате което на вас ви е интересно", каза Ваньо Шарков от СДС.

Шарков подчерта, че целта на одита е да покаже къде са пробойните и да може да се намерят механизмите, чрез които лекарствената политика в страната да бъде направена по-добре.