Надзиратели се събраха на протест пред Софийския затвор в защита на колегата си Емил Велков, който бил наскоро уволнен. Настояването им е за промяна в начина на работа и увеличение на заплащането.

Протестиращите поискаха и оставката на директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Ивайло Йорданов заради уволнен техен колега, предава NOVA.

протест служители затвори
БТА

Заради наложени наказания и уволнения: Синдикатът на служителите в затворите иска помощ от еврокомисари

Служителите в местата за лишаване от свобода са категорични, че уволнението на надзирателя е заради участието му в националните протести през месец май. Велков бил един от лидерите на протеста в София. Ръководството на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията” отрече уволнението на надзирателя да е свързано със синдикална дейност. Протестиращите днес поискаха и по-добри условия на труд.

Искаме оставката на главния директор. Не съм отстранен, аз съм уволнен, защото съм приканвал с ръка видимо от камерите на колегите да излязат на уличното платно. Има едно несъответствие, което беше изнесено в медиите за липса на оръжие, което не е вярно. Ако липсва оръжие, би трябвало да ме дадат на прокуратурата”, обясни Емил Велков, уволнен от Софийския затвор. 

протест служители затвори
БТА

Надзиратели и служители в затворите излязоха на протест (СНИМКИ)

Според главен комисар Ивайло Йорданов – директор на ГД „Изпълнение на наказанията”, за близо 30 години работа в местата за лишаване от свобода Велков многократно е наказван.

„Едно от последните наказания е за липсващо оръжие. Последното е за напускане на работното място и за блокиране на булеварда без разрешение. По-старо наказание има за напускане на поста, както и за игра на шах със затворници”, каза Йорданов.

Последният протест на надзирателите със същите искания беше на 12 май.
БГНЕС