Служители на затвори заплашват със стачка
Служители на затвори заплашват със стачка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ако до края на деня не бъдем поканени в Народното събрание, ще съберем отново Управителния съвет, за да решим дали да се проведат протестни действия на служителите на затворите в цялата страна.

Това заяви пред Дарик Стайко Славчев, член на Управителния съвет на Синдиката.

В края на миналата седмица са внесени две искания за среща с председателите на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, но ответна реакция все още няма.

Синдикалните лидери са решили, че ако до края на седмицата не им бъде обърнато внимание, протестите са неизбежни.

На среща с Министъра на правосъдието Зинаида Златанова в началото на месеца, представителите на Синдиката са били уверени, че в проектобюджета за 2014 е предвидено увеличение на социалните плащания на работниците в затворите, което обаче не е било одобрено от Министерство на финансите.

Това според тях затвърждавало впечатлението за политика на неравностойно третиране на служителите в сектор „Сигурност" в отделните министерства.

Социалните плащания на работещите в затворите остават по-ниски от тези на заетите в Министерство на отбраната и МВР, въпреки многократните обещания на различни държавни институции.