Малко повече от час след като положи клетва, новото служебно правителство се събра на първото си заседание. То бе открито от премиера Стефан Янев с химна на България, който изправи на крака новите и старите министри.

Стефан Янев
БТА

"Всеки от вас има пред себе си копие на Конституцията. Тя е нашето ръководно начало в задълженията ни като министри", изтъкна още Янев, който за втори път пое поста на министър-председател.

Той пожела успех на Кирил Петков и Асен Василев с бъдещата им политическа кариера.

„Благодаря на министрите, които вече не са част от новия служебен кабинет. Имахме прекрасно взаимодействие. Резултатите са показателни. Мисля, че българското общество ги оценява високо. Пожелавам им успех в бъдещите начинания”, заяви министър-председателят.


"С новия състав на Министерския съвет започваме подготовка на изборите през ноември. Ефективното изпълнение по ангажимента за демократични избори и гаранции, че вотът ще бъде проведен по правилата са наш водещ приоритет", каза още Стефан Янев.

Пълен списък на министрите в новия служебен кабинет (СНИМКИ)

"До избирането на ново правителство служебният кабинет ще има за цел да бъде фактор за устойчивост по отношение на политическия процес, на обществените отношения и социалните и икономическите процеси", изтъкна той.

Бойко Рашков и Янаки Стоилов
БТА

Премиерът очерта продължаващата сложна пандемична ситуация като огромно предизвикателство за служебния кабинет. "До колкото трябва да се поддържа баланс между запазването живота и здравето на гражданите, като се гарантира и стабилността на икономическата система и нормалната работа на бизнеса", заяви Стефан Янев.

Кирил Петков обяви: Ще участва в изборите с Асен Василев

По думите му продължава да има и наследени проблеми, които са трудно разрешими към този момент. Като например неизплатените средства към строителния бранш. "Но, не само. Това е един от многото проблеми, които усещам са заложени целенасочено, за да навлязат в преден план точно в определен момент от управлението на служебния кабинет. Подобна е ситуацията в енергетиката, където е нужно цялостно преосмисляне на концепцията за развитие", смята премиерът. Но, подчерта, че ръцете на служебните министри са "вързани", заради ограничените им правомощия и липсата на работещ парламент.