Това стана ясно, докато Петков предаваше поста на Даниела Везиева
Кирил Петков обяви, че ще участва на следващите избори заедно с Асен Василев. Това стана ясно на церемонията по предаване на поста от министър Петков на новия служебен министър на икономиката Даниела Везиева.

"Казвам ясно, че ние влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот и ще бъдем участници в следващите избори", обяви Петков.

С Асен Василев мислихме какъв ще е най-ефективният начин да продължим промяната дългосрочно. Видяхме колко много постигнахме за четири месеца и решихме, че можем да жертваме 4 години от живота си. Петков обясни, че краткото време не им позволява да регистрират партия и в момента обмислят всички варианти.

Асен Василев: България не е бедна държава, но безобразно крадена

Хората, с които искаме да бъдем заобиколени, ще бъдат от нашия профил, посочи още той. Това са почтени хора, които имат кариера и успешно битие извън политиката, защото да си независим означава да имаш алтернатива. Ако си мечтаеш само и единствено за политическа кариера, ти ставаш зависим - с такива хора няма да се заобиколим.

Попитан дали ще търсят лява или дясна партия, от която да станат част, той отговори красноречиво: "Ние вярваме на десни инструменти, които да постигат леви цели".

За активното им включване в политиката Петков каза, че "това не е било предвидено от самото начало".Декларираме, че това няма да е президентска партия. Ние подкрепяме президента Радев и вижданията му, но това няма да е негова партия, поясни той.

На церемония по предаване на властта на неговия наследник Валери Белчев, Асен Василев направи коментар и за бъдещите им планове с Кирил Петков.

2-3 дни трябва да помисля как да се включим в политическия живот, тъй като няма как да се направи партия от сега за изборите. Осовното нещо, което според мен е най-важното в следващия парламент е да се сглоби мнозинство, което може да управлява. Това е най-тежката задача, заяви от своя страна Асен Василев.

България не е бедна държава, но безобразно крадена. И ако ние затегнем контрола и спрем течовете, ще постигнем същото, което направихме с актуализацията на бюджета - намалихме дефицита и има пари и за социална политика, и за култура и образование и всичко останало. Задачата в следвата година е да се спрат течовете и да използваме средствата, които фирмите и българските работници дават в бюджета по един ефективен начин. Не знам как ще определите това - ляво, дясно или център, но горе-долу това е моята лична филосовия как да се подходи към икономическата политика на страната, коментира Василев.
 

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

"Аз имам доверие на Даниела, че промяната, която започнахме заедно, ще я продължим. Пожелавам на министър Везиева на добър път и успех", заяви Петков.

БГНЕС

Предстои ни да продължим и дори да надскочим това което постигна служебният кабинет. Следващите стъпки са да продължим всичко това, което вече започнахме, каза Везиева.