/ Dariknews.bg, архив
Над 1.4 млн. лв. за спорт в университетите
Правителството одобри 11 732 317 лв. за провеждане на ученически пътувания, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Средствата ще се разпределят между 581 общински училища.

Одобрени за финансиране са общо 685 училища. Сред тях има 90 държавни и 14 частни училища, за които не е необходим акт на правителството, за да получат средствата си от МОН. Пътуванията на учениците и педагогическите специалисти в останалите 581 общински училища се осигуряват с днешното постановление на Министерския съвет.

Образователните маршрути се организират на територията на страната, като в тях могат да участват ученици от 1. до 11. клас, педагогически специалисти от конкретното училище, както и медицинско лице по преценка на училището.

Пътуванията може да продължат от два до пет дни, включват се до 4 нощувки, храна, транспорт, застраховка, посещения на културно-исторически забележителности, музеи, занаятчийски работилници и др. Планирани са различни дейности, дискусии и образователни игри в различни научни области, срещи с изявени личности, местни специалисти, които работят в посетения обект. Ще се финансира и закупуването на входни билети, такси за беседи в посетени обекти.

При посещенията на място училището може да осигури обучителна беседа, познавателни материали, презентации, демонстрации и други. Училищата избират обекти от пет тематични области: история и археология, география и икономика, биология, природни науки и екология, изкуства, архитектура и литература, етнография, фолклор и занаяти.

Образователните пътувания помагат на учениците да затвърждават и надграждат знанията си, придобити в училище. Чрез наблюдения, проучване и преживяване в реална среда те подобряват уменията си за комуникация, работа в екип, социално емоционална интелигентност и др.

Списъкът с одобрените училища е публичен и е достъпен на сайта на МОН.

Правителството отпусна и 1 423 500 лв. за физическа активност, физическо възпитание, спорт и спортно-туристическа дейност на студентите в редовна форма на обучение във висшите училища.

Финансиране ще получат 33 държавни висши училища за 129 689 студенти и 11 частни висши училища за 12 661 студенти.

Средствата се осигуряват ежегодно със Закона за държавния бюджет и се предоставят за изпълнение на политиките в областта на студентския спорт, насочени към оптимизиране на двигателния режим, учебно-тренировъчната и спортно-състезателната дейност, както и за материално-техническото й обезпечаване.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня