Стефан Янев
Стефан Янев / БТА
Служебните министри от кабинета „Янев“ обсъдиха подготовката за произвеждането на предсрочните парламентарни избори за на 11 юли 2021 г.

Темпото е високо, продължаваме да работи отговорно и отворено към обществото и към медиите“. Това заяви в началото на заседанието служебният министър-председател Стефан Янев.

Обсъдена е и хипотезата изборният ден да продължи 20 часа заради масовото въвеждане на машинния вот. „Засега няма основание за притеснение, но ще направим всичко възможно това да не се случи“, обяви говорителят на министерския съвет Антон Кутев

На заседанието задачите и подготовката на предсрочния вот бяха разпределени между отговорните министри: 

Правителството реши да възложи на вицепремиера по обществен ред и на вътрешния министър дейностите по координацията и организационно-техническата подготовка на изборите. Те ще отговарят и за съгласуването с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио, както и техните регионални центрове.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството координира, включително с министъра на финансите и с министъра на вътрешните работи, дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

Министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, следва да определи необходимите противоепидемични мерки, свързани с изборния процес в страната.

Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода.

Ресорните министри ще информират премиера за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.