/ iStock/Getty Images
Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така - ГЕРБ биха разчитали на 22,8 на сто от гласовете, като тепърва ще се види дали и доколко влияе евентуална нова коалиция със СДС (с десети от процента), "Има такъв народ" би разчитала на 20,1 на сто, БСП - на 16,1 процента.
Това показват моментна снимка на електоралните нагласи на базата на данни от редовното независимо изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено "лице в лице" с таблети между 7 и 14 май, сред 812 пълнолетни българи.

Гешев предлага Национално междуведомствено звено за изборите на 11 юли

"Демократична България" би получила 11,6 на сто, ДПС - 11,2 процента, "Изправи се! Мутри, вън!" - 5,6 на сто, ВМРО - 3,1 на сто, партията на Васил Божков - 2,8 на сто, "Възраждане" - 2,6 на сто, "Воля" - 1,4 процента. Общо, 2,7 на сто са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа - сред тях с отличими стойности са "Атака", НФСБ, "Републиканци за България", АБВ, формацията на Минчо Христов, КОД и др.

57,9 на сто от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,7 на сто казват, че вероятно ще гласуват, 8,3 процента - че вероятно няма да гласуват. 13,7 на сто казват, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Тепърва ще става ясно каква активност за изборите се очертава - при излизането на официалните избирателни списъци, уточняват анализаторите.

„Галъп“: Избирателите предпочитат кабинет на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото нови избори

Ситуацията, като цяло, остава непредвидима, затова на този етап не е съвсем коректно да се конкретизира формула за брой потенциално влизащи в парламента формации, текат и коалиционни преговори, посочват от "Галъп". Водещите преговори формации като ВМРО, "Воля", НФСБ, "Атака" и т.н., явно имат възможност за сумарен резултат от близо 5 на сто - макар автоматичното сумиране да не е винаги най-удачен подход в политическите изследвания, обясняват анализаторите.

Те поясняват, че това е картината на електоралните нагласи към този момент, тя е "моментна снимка" и няма как да е прогноза за изборен резултат. Снимката няма как дословно да отчете потенциални коалиции, като например ГЕРБ-СДС, обединение на националистически формации, други обединения и т.н. , посочват от "Галъп", като уточняват, че минимален процент биха гласували с "Не подкрепям никого".
БТА