Иван Гешев
Иван Гешев / Прокуратура на Република България
Главният прокурор Иван Гешев предлага на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и председателя на ДАНС Национално междуведомствено звено за предстоящите избори на 11 юли.

Създаването на такъв тип звено преди всички национални избори цели да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите. Работата на тази структура е показала през годините трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани. Обхватът на нейното действие е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК, аргументира се главният прокурор.

Според прокуратурата, благодарение на добрата координация и обмен на информация между институциите при изборите на 4 април са били предотвратени на престъпления против политическите права на гражданите. Събрани са доказателства за дейността на организирани престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за което са били повдигнати и обвинения, допълват от институцията.

За първи път по искане на прокуратурата по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари са били наложени запори на суми в размер на над 425 000 лв., а при извършени претърсвания и изземвания бяха иззети парични средства в различни валути, които възлизат на над 383 000 лв., като по този начин над 800 000 лв. не бяха включени в опитите за „изборна търговия“, сочат още от държавното обвинение.

От ръководството на прокуратурата смятат, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати.