Следователят на Вальо Топлото с оставка по здравословни причини
Следователят на Вальо Топлото с оставка по здравословни причини / netinfo

Оставката на следователя на Националната следствена служба- Иван Тороманов, е по здравословни причини и не е свързана с делото "Топлофикация". Това каза главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Не ми се иска да мисля, че оставката му ще се отрази на разследването по делото. В националното следствие работят много опитни следователи. Жалко е, когато в хода на такова важно разследване има промяна в следствения екип, добави главният прокурор.

По отношение на изнесената от Комисията по досиетата информация, че прокурорът от Върховната касационна прокуратура-Асен Арсов, е работил в структурите на Държавна сигурност /ДС/ Борис Велчев каза, че не би могъл да знае какво е мотивирало Арсов в началото на 80-те години да съдейства на ДС. Той има свое обяснение за това, че на практика не е имало истинско съдействие от негова страна, каза главният прокурор. Нямам причини да не му вярвам, каза Велчев. Той добави, че в момента Арсов е един от най-уважаваните и опитни прокурори.

Във връзка с прокурорите от Варна Тони Томов и Карен Бейлерян главният прокурор обясни: "Когато сме образували делото и сме поискали отстраняването на тези двама колеги, сме го направили максимално добросъвестно, водени от убеждението, че има данни за извършено престъпление. Установили сме, че това не е вярно и сме поправили грешката си. Това се случва в правото. Прекратяването на дело е една нормална и естествена процедура."