Фермата в Корнуол, Великобритания, от която българи разказват, че едва са успели да избягат, се намира на 100 км от тази, разобличена в разследване на Би Би Си. Това показа проверка на екип на NOVA.
 
По-голямата част от българите, които работят в подобни ферми, не се оплакват от самата работа, но са недоволни от битовите условия. Други пък са доволни от условията на живот.
 
Българи работили при нечовешки условия в британска ферма? (ВИДЕО)

Те обясниха, че някои хора там за първи път, недоволстват и говорят лъжи, но всъщност условията не са толкова лоши. Показаха и къде живеят. Коментираха, че не са тормозени и притеснявани от никого.
 
Недоволните пък разказаха, че спят в каравани, в които нямат душове. С дни нямат ток и стоят на студено. Казват, че ако имат пари, биха се махнали от там. За някои разходите за живот са прекалено големи.
 
Няма българи сред "белите роби" от фермата в Корнуол

По последни данни на в. "Гардиън", изнесени преди няколко дни, във Великобритания има недостиг на сезонни работници. 4300 места остават незаети и събирането на реколтата във всички сектори на земеделието е под въпрос. Смята се, че заради Брекзит се е създало впечатлението, че Великобритания е расистка държава и това е довело до отлива на сезонни работници.
 
Започнала е процедура по отнемане на лиценза на фирмата-посредник, която е изпращала работници във фермите в Корнуол. Това съобщиха от Инспекцията по труда. Нарушенията, които са установили проверяващите, са, че фирмата не е имала договор с работодател във Великобритания. Не е предоставяла трудови договори на работниците преди заминаването им за чужбина.
nova.bg