/ / iStock/Getty Images
Министър Теодора Генчовска разсекрети преговорните документи за Република Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме Промяната".

По-рано днес бе съобщено, че двустранният протокол между Република Северна Македония и Република България е внесен в Комисията по Външна политика със секретен гриф от министър Теодора Генчовска. Тогава от "Продължаваме Промяната"призоваха документите да бъдат разсекретени, за да бъдат достъпни за широката публика. 

"Съобщаваме, че всички документи по преговорния процес с Република Северна Македония са любезно предоставени от МВнР и министър Генчовска до членовете на Комисията по Външна политика в НС, които вече могат да ги коментират публично. Благодарим за своевременната реакция на министър Генчовска за избягването на всякакви спекулации и недоразумения. В най-кратки срокове очакваме постигането на технически напредък и подписване на двустранния протокол" става ясно от прессъобщението на ПП. 

"Във връзка с многобройните запитвания от медии относно преговорните документи, двустранния протокол между Република Северна Македония и Република България, бихме искали да ви уведомим, че след консултация с Комисия по Външна политика тези документи в момента не могат да бъдат предоставени на широката публика. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп “За ползване”, което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат. Призоваваме министър Генчовска да свали секретния гриф. Призоваваме също МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписване на договорения от министър Генчовска двустранен протокол - очакване, публично обявено и въшния министър на Северна Македония Буяр Османи", пише в официално съобщение, изпратено до медиите по-рано днес от "Продължаваме Промяната". 

Комисията по Външна политика ще проведе заседание, на което ще бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие. Заседанието ще се проведе в сряда в 15.00 часа. На него ще бъде представено становището на Министерството на външните работи относно проекта на протокола за съвместно заседание по чл.12 от Договора от 2017 г. с РС Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на ЕС / френското предложение, бел.ред. / във връзка с процеса на разширяване.

По-късно от МВнР съобщиха, че преговорните документи между Република България и Република Северна Македония нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет.

Документите са със следните номера:
-вх. № КВП–47-253-05-71/20.06.2022г.; изх. № 01-00-233/20.06.2022г.;
-вх. № КВП–47-253-05-72/20.06.2022г.; изх. № 01-00-233/17.06.2022г.;
-вх. № 04.06-781/ 20.06.2022г.; изх. № 29.01.9/20.06.2022г.

Заведени по този начин, горепосочените документи са достъпни за запознаване от всички народни представители от 47-ото Народно събрание на Република България, подчертават още от МВнР.
 
БГНЕС