/ БГНЕС
Даниел Митов оттегли пред премиера Димитър Главчев номинацията си за служебен министър на външните работи, съобщиха от правителствената пресслужба. По-рано той обяви решението си и пред медии в Народното събрание.

„За съжаление съм длъжен да Ви уведомя, че въпреки първоначално изразеното съгласие от моя страна, действията на президента ме принуждават да оттегля така заявената си воля“, се казва в мотивите на Митов.

Даниел Митов отказа да бъде външен министър, премиерът няма план Б

Той отбелязва, че страната в момента има нужда от недвусмислена и ясна външнополитическа посока. „Дори и в рамките на служебен кабинет проевропейската и проатлантическа позиция на България не може да бъде поставяна под въпрос. Тази покана е напълно разбираема, с оглед на обстоятелството, че настоящият министър на външните работи Стефан Димитров осакати и напълно видоизмени позицията на България по отношение на войната в Украйна“, отбеляза Митов.

В писмото си Даниел Митов подчертава още, че с отказа си да подпише указа за смяната на министъра на външните работи, президентът Радев от една страна "нарушава новите разпоредби на Конституцията и от друга препотвържава проруската си външнополитическа ориентация".

Петков за отказа на Митов: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев

„От този момент нататакък президентът носи отговорност за провеждана външна политика в рамките на служебния кабинет и за организацията на изборния процес в чужбина", завършва писмото си Митов.

Служебният външен министър: Оставам министър, докато има указ на президента

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
МС