/ iStock/Getty Images
Митнически служители задържаха близо 3 млн. таблетки лекарствени продукти при международна операция, ръководена и координирана от Европол и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, съобщиха от Агенция "Митници".

Разбиха международен канал за трафик на лекарствени препарати - прекурсори (СНИМКА)

В акцията с кодово име SHIELD II взеха участие 20 държави членки на ЕС. В рамките на 6 месеца - от 1 април до 15 октомври, действията на Европол, ОЛАФ и националните власти бяха насочени срещу нелегалното разпространение на лекарства и допинг субстанции.

През този период българските митнически служители са участвали в 51 задържания, при които са съставени актове за установяване на административни нарушения или са образувани досъдебни производства.

При тези случаи са установени три групи медикаменти - стимуланти, продукти за еректилна дисфункция и прекурсори. Те са откривани при проверки на превозни средства на гранични пунктове, предимно във входящи превозни средства на границата с Турция, както и в пощенски и куриерски пратки, изпращани от България за страни от ЕС. 

По данни на Европол в рамките на операцията са задържани над 25 млн. опаковки лекарства и допинг субстанции на стойност почти 63 млн. евро. “За втора година провеждаме операция SHIELD и за втора година ОЛАФ участва и води целенасочени действия.

Спряха контрабанда на лекарства за животни за 90 000 лв. на „Капитан Андреево“

Тъжно е да видим как престъпниците няма да се поколебаят да поставят здравето на хората на риск заради печалба. За щастие бихме могли да им попречим, като обединим усилията си с Европол и националните органи, както често правим.

Ние най-добре защитаваме гражданите на ЕС от опасни или неефективни продукти, когато работим заедно и аз се гордея винаги, когато ОЛАФ може да действа като мост между различните национални органи“, коментира генералният директор на Европейската служба за борба с измамите Виле Итала.