Първи коментар на ГЕРБ след парламентарните избори. От думите на Бойко Борисов стана ясно, че партията победител е готова да инициира съвременна кръгла маса, подобна на тази от 1990 година.

"Тези избори показаха, че народа на никой не даде самостоятелно право да управлява. Народът каза стига сте враждували и намерете начин, защото всички избиратели страдат еднакво. 80% от хората казаха пред социологическите избори, че искат правителство. Никой не иска нови избори. Предлагам на лидерите на останалите партии да се дръпнем назад. Ранното ми пенсиониране се оказа неправилно", каза Бойко Борисов. И напомни, че именно така в началото на демократичните промени е била преодоляна политическата криза в страната.

Петков: Ще откажем покана от ГЕРБ за правителство, ще бъдем конструктивна опозиция

"Ще предложим както беше през 90-те години - контактна група и преговарящи екипи, включително ще поканим хора с безспорна репутация по антиПутиновата тема - Плевнелиев, Соломон Паси и тн. и те да са модератори на политическите разговори между партиите. Ще приемем тяхната социална програма, ще подкрепим съдебната реформа на ДБ, но не бе условия", добави бившият премиер.

Бойко Борисов изтъкна, че най-важното в момента е кой е с Путин и кой е с него, както и кой е на страната на Украйна и кой не. "Нека това да е първата тема, по която да си заявим позициите. Българският народ ясно показа на изборите, че 77% са за евроатлантически ориентираните партии - близо 3/4 от населението е за продължаване на този път", допълни той.

Като втора важна тема, лидерът на ГЕРБ посочи цени и инфлация. "Колко е ужасно това, което ни завеща правителството на Промяната. Асен Василев знае какъв обран бостан остави, затова вика нека те да се оправят, ние сме обидени на народа. Държавата изглежда отвратително и няма дълг в хазната. Това може да се реши с редовно правителство. Веднага да заявим, че влизаме в Еврозоната", предлага още Борисов.

"Не виждам никакъв изход. Вариант ГЕРБ с ДПС или с Янев или "Възраждане" да управлява, няма как защото ние сме най-евроатлантически ориентирани. Но, не виждам друг вариант за управление - ако те ни откажат на нас, после ние ще откажем и на тях. И ето ги новите избори, а войната е тука", допълни той.

"Всичко останало ще бъде приказки на хора, които не си обичат народа и мерене на егото", категоричен беше лидерът на ГЕРБ. "Съжалявам много ако някой си е мислил, че ще се изрепчим и ще кажем, че ние сме победителите и всички трябва нас да слушат. Това не го е казал народа, той ни даде 67 депутата. Едно е да не ти стига 1-2 депутати, а друго е да не ти стигат двойно. Предлагам всички да помислят и да си представят нещата след 2-3 месеца, когато ще бъде студено и войната ще върлува. Аз съм готов да направя всякакви отстъпки и компромиси в името на народа", отсече Бойко Борисов.

Избори 2022: Резултати при 100% обработени протоколи

"Предлагаме нещо, което е устойчиво, защото то ще бъде подписано и договорено. От народа зависи колко ще е устойчиво, ако хората са доволни ще изкара пълен мандат. Не поставям условия на никой. Ако иска Кирил Петков да си стои там, ако иска Асен Василев - също. Само, че е хубаво да се даде пример. Но, не мога да кажа махам се от ГЕРБ", посочи Бойко Борисов.

"Оръжие за Украйна трябва да се даде и това е заложено в първата тема", обяви той в отговор на въпрос дали ГЕРБ ще върне темата отново в парламента.