"Към настоящия момент е приключила аутопсията на едногодишното дете, като е установено, че смъртта е настъпила след вдишване на дим, вследствие на горенето от пожара. За умишлено убийство не можем да говорим към момента. Смятаме, че възникването на пожара е в резултат на човешка дейност", заявиха органите на реда.

По думите им съдебните медици започват аутопсията и на другото дете, като не е ясно кога ще излязат резултатите от нея. 

Извършен е оглед и са назначени съдебно-медицинска и пожаро-техническа експертизи. Целта е да се установят причината за смъртта на двете деца, както и причината за възникването на пожара.

Една от версии, които прокуратурата разследва за пожара във Варна, беше двойно убийство, прикрито с пожар, съобщава NOVA, цитирайки свои източници. 

Родителите на двете деца са привлечени към наказателна отговорност за палеж с последвали значителни вреди и последвала смърт и са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор с оглед довеждането им пред съда с искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. За престъплението,  за което родителите са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години. 

В огнената стихия загинаха две деца - момиченце на 4 години и момче на 1 година, а жена беше сериозно обгазена.

пожар Варна апартамент
БГНЕС

Две деца загинаха при пожар в апартамент във Варна (ВИДЕО)

По неофициална информация, обаче, смъртта на децата е настъпила преди пожара.

Майката и бащата на децата са успели да се спасят. Те са настанени в болница. 77-годишна жена е с обгазяване и приета в болница. По-късно е получила и инфаркт.

Каква е причината за случилото се, все още не е ясно. Съседи смятат, че най-вероятната причина е взрив на газова бутилка.

пожар Варна апартамент
БГНЕС