Скрит свидетел: Муса проповядваше да служим на Ислямска държава
Скрит свидетел: Муса проповядваше да служим на Ислямска държава / DarikNews.bg, архив

Главният обвиняем по делото за радикален ислям и насаждане на верска омраза - Ахмед Муса, проповядвал сред мюсюлманите да се присъединяват към Ислямска държава. Религиозен дълг на всеки вярващ било да се присъедини към Халифата, да го подкрепя по всякакъв начин и да пропагандира идеите му. Това са част от показанията на първия скрит свидетел, прочетени в съдебната зала на Окръжния съд в Пазарджик след заседание при закрити врата, продължило няколко часа. Разпитът бе воден единствено от съдийския състав, без присъствието на прокуратурата и защитата на Муса и 13-те му сподвижници.

Свидетелят с кодово наименование 001 твърди в показанията си, че е чувал хора на ромския проповедник да казват как християните щели да станат гориво за Ада. Муса проповядвал салафизъм и зачитал само шериата, а на съмишлениците си говорел, че не са длъжни да се съобразяват със законите на други държави, последователи на шейтана били всички, които не зачитали шериата.

Отложиха делото срещу Ахмед Муса и останалите 12 имами

Свидетелят разказа, че мюсюлмани от други селища и държави били настанявани в къщата на Муса и в домовете на негови сподвижници. Гостите по-късно са изпращани за Сирия и Ирак, където да се присъединят към ИДИЛ. Главният имал връзка по интернет с работещи в Германия, както и външно финансиране от Турция, с което била преведена на български книгата „Вероотстъпване".

Имамът е проповядвал два пъти седмично в джамията „Абу Бекир" пред мъже и веднъж седмично само пред жени. Свидетелят обяснява също, че Ахмед и съмишлениците му имали профили в социални мрежи, където е виждал снимки от сдобилата скандална известност сватба, на която сервитьорите и част от гостите са били с тениски и шапки с логото на „Ислямска държава".

Окръжният съд не пусна Ахмед Муса от ареста

Десетки въпроси заваляха от защитата на 14-тимата подсъдими, след като съдия Кристина Пунтева прочете показанията. Те поискаха да се разбере ясно от кого точно свидетел 001 е чул за съдържанието на проповедите на Муса, както и за отсядалите в дома му и при доверените негови хора бойци на Ислямска държава. Въпросите ще му бъдат предадени, а отговорите отново ще бъдат прочетени от съдия Пунтева.

Пред журналисти адвокати не скриха съмненията си дали изобщо има такива свидетели или протоколите от досъдебното производство са скалъпени. Пловдивският адвокат Алтай Куцев, който защитава Ерджан Смаил, разказа, че в един от протоколите стилът на изразяване е над средното ниво, а подписът - с палец, като на неграмотен. Същият свидетел е заявил, че е прочел лично протокола и е съгласен с написаното.