Отложиха делото срещу Ахмед Муса и останалите  12 имами
Отложиха делото срещу Ахмед Муса и останалите 12 имами / Дарик архив

Пловдивският апелативен съд отложи делото срещу Ахмед Муса и останалите 12 имами за разпространение на радикален ислям. Магистратите назначиха тройна експертиза, която да установи различията в ислямската религия и същността на религиозните учения ханефизам, салафизам и уахабизам.

За целта ще бъдат изпратени писмени запитвания до Софийския университет „Климент Охридски“ и Нов български университет кой от преподавателите ще може да я изготви.

Припомням, че Върховния касационен съд върна делото с мотива, че прокуратурата не е доказала дали ромският имам е проповядвал антидемократична идеология.

През 2014 година самопровъзгласилият се за имам Муса беше признат от Окръжния съд за виновен по три обвинения – за проповядване на антидемократична идеология, за членуване в крайната организация „АЛ Уакф ал Ислями” и за призиви към верска омраза. Наложената присъда беше 2 години затвор. Неговите 12 сподвижници бяха освободени от наказателна отговорност.

Ахмед Муса обаче обжалва решението пред ВКС, като в жалбата му е посочено, че обвинението не доказва по безспорен начин проповядвал ли е салафизъм. А така е осъден за религиозните си убеждения, не за разпространение на антидемократична идеология.

ВКС прецени, че в присъдите са допуснати съществени нарушения на правата му и че липсват мотиви по съществени за казуса въпроси.

Следващото заседание по делото ще е на 13 и 20 декември. Съдът даде 7- дневен срок на адвокатите на подсъдимите да поставят допълнителни въпроси към новата тройна експертиза.