Разкритата информация, свързана с група за шпионаж, е поредният скандал с руска връзка, който избухва у нас в последните месеци.

Задържаха група за шпионаж, изнасяли тайна информация, сред тях има военни (ВИДЕО)

През септември миналата година Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати за персона нон грата, предава NOVA. По данни на прокуратурата, те са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация.

През януари миналата година още двама руски дипломати получиха ултиматум да напуснат страната ни, отново заради доказателства, че са събирали информация, която представлява държавна тайна.

Обявените за персона нон грата у нас - агенти на руското военно разузнаване

В края на октомври 2019-а година първи секретар в Руското посолство беше обявен за персона нон грата, след като прокуратурата обяви, че той е предлагал подкупи срещу информация, представляваща държавна тайна. Последваха и реципрочни действия от руска страна.

В началото на септември 2019-а лидерът на движение „Русофили” Николай Малинов беше задържан и получи обвинение за „шпионаж”. Според прокуратурата, в негова кореспонденция се говори за нуждата от геополитическа преориентация на България с помощта на влиятелни кръгове в Русия.

Бившият генерал от КГБ Леонид Решетников получи забрана да влиза в България в следващите 10 години. Ден по-късно такава забрана получи и бизнесменът Константин Малофеев.
nova.bg