Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев и депутатът от ГЕРБ Жечо Станков влязоха в пряк словесен сблъсък за енергетиката. Всичко това се разигра в кулоарите на парламента и пред погледите на репортери и камери, а напрежението прерасна до канонада от обвинения. Към скандала се присъединиха и депутати от "Възраждане", които също скочиха срещу затварянето на централи, обвинявайки ПП.

По-рано в изявление, излъчено във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков заявиха, че трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. "Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана", каза Борисов.

Асен Василев и Жечо Станков
БТА

В кулоарите пред медиите Асен Василев отговори на обвиненията, като заяви, че има вариант, с оглед на войната в Украйна, да се работи заедно с Гърция и Румъния да се изисква допълнително предоговаряне с ЕК. "Маришкият басейн се отнася не само към българската енергийна сигурност, а регионалната. Трите държави заедно да се опитаме, докато трае войната и не се стабилизира енергетиката на Европа, да има предоговаряне", допълни той.

"В първата си седмица като финансов министър в служебния кабинет заедно с господин Пеканов имахме разговор с Европейската комисия и те казаха, че е договорено затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Тъй като финансовият министър отговаряше за внасяне на плана, моят отговор беше, че с мой подпис това няма да се случи. То не се и случи през първия служебен кабинет - планът не беше внесен в Брюксел. Във втория служебен кабинет беше внесен план да построим газова централа и да затворим 1400 мегавата въглищни мощности. Това е, което ние заварихме като редовен кабинет като внесен план", посочи Василев. 

"На среща в Брюксел ние казахме, че по-скоро няма да има план, отколкото да допуснем България да заменя въглищни мощности с газови мощности, които работят с вносно гориво и да се лишаваме от българския източник на енергия. След около месец затворени преговори Европейската комисия преосмисли тяхното искане за затваряне на въглищните мощности и в крайна сметка постигнахме компромисът, който беше възможен, имайки предвид какво правителството на Борисов е подписало преди това. А компромисът е 40% намаляване на емисиите без затваряне на въглищните мощности", допълни той и попита какво е подписал Борисов през 2020 г. в Брюксел.

Жечо Станков
БГНЕС

В този момент зад гърба му се включи и Жечо Станков от ГЕРБ, който го обвини в лъжа и заяви, че като цяло поетият от него ангажимент означавал "пред дома ти да имаш кола, но да не можеш да я караш".

Станков даде на Василев решение на Народното събрание, с което реално се забранява затварянето на въглищните централи, в което пише, че се възлага на Министерския съвет да не се затваря в дългосрочен план каквото и да е.

"Вчера си говорихме за обединение, отбеляза Станков и изтъкна, че през цялото време Василев говори лъжи, като твърди, че не са поемани ангажименти. Всяка година, от миналата година, трябва да намаляваме капацитета на въглищните централи", добави депутатът. 

"През цялата година се твърди, че трябва да се намалят въглищните централи, което ще доведе до загуби за България на стойност от 6 млрд. чист приход. През 2022 г. са пропуснати приходи 1,2 млрд., 2023 - 1,5 млрд., 2024 - 2 млрд., 2025 г. - 4 млрд. Тук говорим за това, че Народното събране трябва да излезе обединено с решение да дадем шанс на служебния кабинет да направи промени в това, което вие договорихте, докато бяхте на власт. Румънците казват, че им отменят датата за затваряне на въглищните централи. 7 млрд. чисти пари за 4 години ще загуби държавата заради вас“, заяви още Станков.

"До края на 2024 г. от три въглищни централи ние ще затворим две“, допълни той.