Съмнителни ремонти за хиляди левове държавни пари. Разследване на Нова телевизия разкрива как покривът на къщата-музей на поета Никола Вапцаров в Банско магически е нараснал с над 120 квадрата. А общината плаща за ремонта на несъществуващия размер.

Баща и син, племенници на големия поет, повече от 20 години водят война с Община Банско за къщата-музей, която държавата им върнала с реституция. Семейството иска обезщетение за неправомерно ползване. Общината отвръща, че е платила куп пари за поддръжката на музея през последните 10 години и иска да се приспаднат от дълга й. Дава фактури за ремонти от 2005 до 2012 г., а съдебна експертиза изчислява над 277 000 лева разходи.

И тук излизат наяве скандалните сметки - четири поредни години покривът на сградата се ремонтира от една и съща фирма, въпреки че още първият път тя дава 5 години гаранция.

Първият ремонт е през 2007 г. и се прави на целия покрив от 371 квадрата. През следвашата година, неясно как, са ремонтирани 493 квадрата. Няма отговор как покривът е нараснал със 122 квадрата.

Директорът на музейния комплекс - Светла Барякова, каза пред Нова, че не тя е човекът, който трябва да отговаря за ремонтите. Нейният предшественик пък обясни, че са правени много ремонти, минало е много време и „едва ли има разминавания".

Кметът на Банско, който е страна по съдебните битки за музея, също коментира:

„Ако не е редно, естествено, този, който е съставил тези документи, апелирам да си получи заслуженото наказание от правораздавателните органи. Абсолютно не защитавам никого в случая", категоричен бе Георги Икономов.

Източник: Novanews.bg