Синдикатите в Пловдив призоваха за дарения за стачката
Синдикатите в Пловдив призоваха за дарения за стачката / netinfo

Парите, икономисани от фонд “Работна заплата” по време на учителската стачка, да бъдат раздадени на учителите в общинските училища като допълнително материално стимулиране, ще предложат трите учителски синдиката на общините в Пловдивска област. Това съобщиха днес от единния стачен комитет в града под тепетата. Не е сигурно обаче дали общинските ръководства ще се съгласят да дадат тези пари, казаха синдикалистите. Повечето училища в града сформират свои стачни фондове от доброволни дарения, с които да финансират инициативите си за стачката или да стимулират свои колеги в затруднено финансово положение. Такъв стачен фонд има и

Синдикатът на българските учители, но ако парите от него бъдат раздадени на всички стачкуващи учители, то те ще получат стотинки, обясниха от СБУ. Синдикалистите призоваха фирми и граждани да направят дарения за стачниците. Парите ще бъдат раздадени на бедстващи учители. Вече има направени подобни дарения от фирми, допълниха от стачния комитет. Десетки хиляди подписи в подкрепа на стачката са събрани в Пловдив от ученици, родители и граждани, стана ясно днес. Те ще бъдат внесени в парламента другата седмица, след провеждането на национален митинг.

От понеделник в подкрепа на учителите започват еднодневни стачки и други структури на КТ “Подкрепа”, съобщи Цило Нейчев, регионален секретар на местната структура. Митинг-шествие организира отново единният стачен комитет на 8 октомври. Шествието ще започне в 16 часа от Военния клуб на пл. “Централен” и ще продължи до пл.”Съединение”. 65 училища и около 20 детски градини стачкуват днес в Пловдив, към протестиращите учебни заведения са се присъединили Арменското училище и училището в село Куклен.