Федерация на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ инициира свикване на съвет за социално сътрудничество по транспорта в Столична община с искане за започване на преговори за сключване на споразумение за увеличение на работните заплати с 30% от 1 януари 2023 г. на работниците от общинските транспортни дружества. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Бъдещи действия за увеличение на работните заплати на работещите в градския транспорт са били обсъдени вчера, 10 октомври, на съвместна среща на ръководствата на синдикалните секции на КТ „Подкрепа“ в „ЦГМ” ЕАД, „Столичен Автотранспорт” ЕАД, „Столичен Електротранспорт” ЕАД и „Метрополитен” ЕАД, в която са участвали и Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ и Иван Кирилов, председател на ФТР „Подкрепа“. 

От „Автомобилна администрация“ излязоха на протест заради работното време и заплатите

Също така ФТР „Подкрепа“ ще разпространи до всички институции становище по отношение на необходимите средства, които трябва да бъдат заложени и приети в бюджета, допълват от конфедерацията.

Структурите в четирите общински транспортни дружества заявяват готовност за протестни и стачни действия, ако не бъдат изпълнени техните искания, посочват от КТ „Подкрепа“.

В свое писмо Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ се обръща към Кристиан Кръстев, заместник-кмет по направление „Транспорт и градска мобилност“ в Столична община, с искане за свикване на съвет за социално сътрудничество по транспорта в Столична община. Федерацията предлага съветът да се състои в периода 17 – 21 октомври т.г. със следния проект за дневен ред: започване на преговори за сключване на споразумение за увеличение на работните заплати с 30 % от 1 януари на работниците от общинските транспортни дружества; обсъждане на проблеми, свързани с условията на труд; разни.
БТА